Лошо. Любим български продукт поскъпна рекордно

Заради залежала продукция и внос

Лошо. Любим български продукт поскъпна рекордно | StandartNews.com

Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала продукция и големи количества вносен мед от Украйна, производители прогнозират цена от над 20 лева за буркан мед.

Пчелари от Югозападна България отчитат висок добив на мед тази година.

"Към 10, 15, 20 кг от пчелни семейства. Даже и втори път от някои семейства извадих", каза пред БНТ Венета Ифандиева, член на УС на „Обединени пчелари“.

"Задоволено е положението. Складовете са пълни, помещенията са пълни. Чакат само реализация", коментира Георги Петков, производител на мед.

Въпреки голямото количество български мед по складовете тази година е възможно цената за буркан да стигне рекордната сума от 22 лева.

"Малко е по-скъпо, но понеже и захарта, и лекарствата, които докторът ни дава, те се повишиха. А трябва да ги третираме, ако не ги третираме, те умират", заяви Ифандиева.

"Цената варира от минимална цена 10-12 до към 18-20. Това е реалната цена - около 20 лева. Трябва да се отчете и много, че в природата има разнообразен мед. Много видове мед и не може да се сложи под общ знаменател", каза Петков.

Според пчеларски организации, до момента у нас е внесен над 650 000 тона мед от Украйна. Съмняват се, че този мед се изкупува и препродава на българския пазар.

"Големите производители, които имат по 1000-2000 пчелни семейства, те го изкупуват и разбирате за какво става въпрос. Качественият мед има 200 вида вещества. Отделно прополисът е най-хубавият антибиотик, който го има на света", коментира Ифандиева

Потребителите са скептични и предпочитат да купуват мед от познати производители:

"Никога не съм купувала мед от веригите, нито от кварталните магазини. Винаги съм купувала мед от частните лица. Дори не от областта. Аз живея в Благоевград, купувам си мед от Видин, защото там няма примеси в самата тенекия. Количеството е по-голямо, качеството е по-добро и цената е много по-добра", казва Александра Димитрова.

Производителите са категорични, че трябва да се засили контролът по качеството на меда, които стига до крайния потребител, защото освен на завишена цена, често се продава и мед, който не отговаря на здравните изисквания.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
6 Коментара
Мария
преди 6 месеца

Не лъжете хората! Всяка година си купуваме по 10 буркана мед, по 8 лв. за буркан. Медът е хубав, истински е. Това, че някои търговци продават безбожно скъпо, това не значи, че е реална цената.

Откажи
Пчеличката Мая
преди 6 месеца

В България се продава само вносен мед ,предимно китайски , като български ! Нашия мед заминава за Франция и Германия ,като за по-равни от равните ! Българите се третират в ЕС като хора трето качество , на които не им се полага да ядат храната която ядат германците и французите , макар , че вече в съответните държави местните скоро ще станат малцинство !

Откажи
Сашо
преди 6 месеца

Значи поради това, че има натрупани много големи количества мед цената ще се вдигне! Това е то пазарна икономика по български!

Откажи
Васил
преди 6 месеца

Този,който е писал е тъп като мотика. Големи количества залежал,голям добив,голям внос от Украйна,алоу за малоумни ли ни смяташ!? Когато Ернан Кортес,съмнявам се че автора на тази тъпня знае,Кой е се връща в Испания с три кораба злато,цената на златото е спаднала с 50%!!!

Откажи
БЛАГОИЗТЕЗАР
преди 6 месеца

Е,как,бе?Складовете,пълни,залегнала,продукция,а,скок,на,цената,това,само,вБулгаристан,може,да стане

Откажи
БМДТ
преди 6 месеца

Другите са писали за някои "неточности", затова аз ще попитам, какви са тия 500 000 ТОНА МЕД??? Че това са 500 МИЛИОНА КИЛОГРАМА. По 70 килограма на всеки българин. Отделно от тези 70 килограма украински имаме и български. Щели сме да изядем всичкия този мед. Това прави по 1 1/2кг. мед на седмица. По 200 грама мед на ден само от Украйна. Сега искам автора на статията да пробва да изяде 200 грама мед за един ден. После още толкова на следващия. И така всеки ден, че ми е интересно, КОГА ЩЕ ВЛЕЗЕ В БОЛНИЦА.

Откажи