Лоша новина. Отново сме последни в Европа, грози ни тежка криза

Какво следва

Лоша новина. Отново сме последни в Европа, грози ни тежка криза | StandartNews.com

България е на последно място в Европа по осигуреност с лекари-психиатри. Средната възраст на тези специалисти у нас е 60 години, а до 15 години ще изпаднем в тежка криза от недостига им.

Това съобщи д-р Владимир Наков от Центъра по обществено здраве и анализи пред депутатите от временната комисия за защита на правата на психичноболните пациенти:

"Жените в психиатрията са два пъти повече от мъжете и също така навлизащите в специалността са основно жени, което означава, че професията се феминизира, а има изследвания, които показват, че това води до намалено заплащане".

Здравният министър проф. Христо Хинков заяви, че престоят на пациент в държавна психиатрична болница излиза евтино за държавата – около 3 лева на ден за храна и още толкова за лекарства, предаде БНР.

"Всеки психиатър, който работи на терен, знае много добре, че когато един болен се хоспитализиран в хирургична болница, той започва да получава лекарства, докато това, което е получавал в лабораторни условия е съвсем друго. И това води до промени в неговото психично състояние и т.н. Това е още един момент да искаме да се въведат клиничните пътеки".

Депутатите обсъдиха проблема с трайното пребиваване на над 200 пациенти в държавните психиатрични болници. Те възложиха на здравното министерство да установи кои са тези хора и да набележи мерки за обгрижването им, а на финансовото министерство – да предложи целево финансиране за психиатричните болници, включително за издръжка на тези пациенти. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Естет
преди 2 месеца

Първо за Украйна! Защо и кой нареди на идиотите от бг да се дондуркат до Киев?! Без героизиране, да им гледаме уплашените мутри ли?!

Откажи
Верно
преди 2 месеца

Оплашени мутри КАТО ЗАМРЪЗНАЛИ СА ИМ ФИЗИОНОМИИТЕ И СИ ЛИЧИ КАК ЛЪЖАТ!!!

Откажи
Тогава
преди 2 месеца

Вън от есес и ще сме първите опънали се на ЕСГЕЙСКИТЕ ПУМИЯРИ!!! ДОГАН ДЪРЖИ ПОЧТИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА С КОРУПЦИЯ И ЕС И САЩ ХАРЕСВАТ ТОВА ТУК.ЗАЩОТО ЗГЛОБКАТА СЕ СЪБРА ИМЕННО ОТ ТЯХ!!! ДА СИ КАЖЕМ ТОЧНАТА ИСТИНА ЕС Е ПАРОДИЯ НА НЕЩО КОЕТО ЩЕ НИ ПОМАГА ЗА В БЪДЕЩЕ

Откажи