Левски е възкръснал, не търсете гроба му

Избит зъб ще ми напомня за мъките, през които минах заради филма, казва Максим Генчев

Левски е възкръснал, не търсете гроба му | StandartNews.com

От 43 г. насам не е излизал филм, който да е посветен на Апостола на свободата Васил Левски. Единствените две ленти в нашата киноистория, които разказват за живота на Дякона, са "Бунтът на робите" от 1933 г. и игралният сериал "Демонът на империята" от 1971 г. Първият обаче днес не може да се намери. В новия филм - "Дякон Лъвский", който се очаква да бъде пуснат на екран през февруари, зрителите ще могат да видят живота на Апостола от детските му години до обесването. В главната роля е Веселин Плачков. Попитахме режисьора Максим Генчев за решението му да направи филм за Дякона, за подбора на актьори и сюжет, както и за личните му срещи с Апостола на свободата.

- Г-н Генчев, как ви дойде идеята да направите филм за Левски? Какво ви вдъхнови?

- Идеята е много стара. Като бях на 6 г., татко ме караше с един мотор из София. Ние тогава живеехме на границата. Минахме покрай паметника на Апостола и ми направи много голямо впечатление. Баща ми много ме учеше и ми разказваше за него и за другите революционери. И аз тогава казах, че паметникът ми прилича на ковчег и попитах дали не му е неудобно да е погребан прав. Иначе още от малък съм закърмен с патриотизъм, родолюбие и обожание към този голям български герой.

- На какво ще наблегнете във филма - на екшъна или на заветите на Апостола?

- Това е историческа драма като жанр. Следва историческия ритъм на биографията на Левски. В нея има и екшън, и любов, и драма, и трагедия, и смях.

- Защо се спряхте точно на Веселин Плачков за ролята на Дякона?

- Общоизвестно е, че започнах с Димо Алексиев в главната роля. Той беше много подходящ - висок, сух, изпит, студен на вид. Но след като направих един снимачен ден с него и го видях в кадър, реших, че не е подходящ. Той е над 1,90 м висок и всички останали му бяха до рамото. Аз не можех да подбера персонажите спрямо неговия ръст. Спрях снимките и започнах да търся истинския Левски.

- Имаше слухове за скандали около снимките на филма?

- Да, скандали имаше. Аз съм много доволен, че имаше. Това е полезно за екипа и също така е черен пиар за филма.

- Кои други исторически образи ще се появят във филма?

- Раковски, Хитов, Ильо Войвода, Христо Иванов Големия, поп Кръстю, Димитър Общи ще играе главна роля. Всички личности, с които Апостола е общувал през живота си, са персонажи във филма.

- Защо толкова години не се е правил филм за Левски?

- Просто нямат кураж. Аз съм учил кино в Южна Корея и съм малко по-дързък. И никой не ме е учил мен как трябва или не трябва да се прави кино. Сменям портрета, който му дават историци, които казват, че той е бил гладко избръснат, с вратовръзка и прическа. Левски е обикалял с години из планините. Непрекъснато е вървял, сигурно един вагон цървули е износил. Бил е прашен, натурален. Миришел е на пот, на сила, не е бил сресан. И се иска кураж, за да го представиш така.

- Има три много актуални въпроса днес около личността на Апостола, на които все още не е намерен отговор - трябва ли да бъде канонизиран, кой е предателят и къде е гробът му. Какво е вашето мнение и как са представени тези проблеми във филма?

- За голяма част от българското население Левски си е светец. Приписват му се някакви убийства, но той е бил революционер. Това е нормално. И св. Георги, и св. Димитър са извършвали убийства, пазейки вярата Божия. Както и на един сърбин, който е изклал сума ти българи, ходят и му се кръстят бабите. Просто това е въпрос на църковно чиновничество и безхаберие, за да не го канонизират. За нас той си е светец.

- А как сте представили предателя във филма?

- Предателят не е поп Кръстю. Той е бил измъчван доста дълго време. Изтръгнали са му ноктите, мъчейки го да каже къде е Апостола. Ако той знаеше кога ще се появи Левски в Ловеч, може би щеше да го предаде. Никой не може да издържи на такова мъчение. Сегашните разпити са просто формални. Тогава са рязали ръце и крака. Било е страшно. Аз имам роднина, мой дядо, който е убиван на части. През крака, през ръце и така, докато издаде. Но не е издал от инат.

- Наследниците на Левски твърдят, че и поп Кръстю е предател?

- Наследниците не са добър източник на информация. Те са много субективно настроени. Левски не е бил привързан към свои роднини, освен към майка си и брат си. Знаете, че вуйчото на Апостола - архимандрит Василий, го е използвал. Даже го е предал за конекрадство, а конекрадството се е наказвало с обесване! Пази, Боже, от роднини.

- Гробът къде е?

- В паметника. Но аз не искам да бъде намерен. Левски е българският кръст. Той е вечен, за мен е възкръснал. Това е комунистическа простотия - да се открие гробът, да му се поднасят китки и след време да бъде забравен.

- Как гледате на версията, че комунистите са унищожили костите му през 1956 г.?

- Напълно е възможно. Има всякакви конспиративни теории. Като започнах снимките на филма, някакви хора ми пратиха документи, че Левски е бил жив до 85 г. и е починал в Атон. Има всякакви теории като например тази, че Луната е снимка.

Той е жив и е във всеки един от нас. Според мен гробът се пази. Аз съм много вдълбан в неговия живот и дори съм имал срещи с него. След 20 ч работа - снимки, монтажи и пр., съм имал срещи с него. И доста се изплаших. Много лесно могат да му намерят гроба, но никой няма да се хване.

- От кои източници черпите факти?

- Само от историята. Исторически книги и документи. На Христо Големия житиетата, на Захари Стоянов съм поглеждал някои работи. Различните източници дават различни версии. Аз художествена литература не ползвам. Само исторически романи.

- Къде правихте снимките за филма?

- Из цяла България, и в Одрин бяхме. В началото имах малко затруднения, но по-късно се оправихме. Във Видин сме снимали в крепостта Бабини Видини кули вместо в Калемегдан в Белград. От хеликоптер много снимахме. В Балкана се получиха много красиви природни гледки. И така. Във филма участвах като турски бей. Един от юнаците ме удари с приклада и ми изби зъб. Доста здраво удрят. Реших, че няма да си правя нов зъб. Това е символ на всичката работа и всичките мъки, през които минахме, за да снимаме този филм. Иначе съм решил да спра с актьорството и да се занимавам само с режисура.

- Какво е посланието на филма към българите?

- Посланието е, че Левски е безсмъртен. Той е нашето знаме и нашият образец. И докато българи ходят по тая земя, той няма да бъде забравен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай