Лекуваме рак като в Турция

Лекуваме рак като в Турция | StandartNews.com

До края на годината в България ще има достатъчно модерни апарати за лечение на рак. Това ще сложи край на керваните с пациенти, които търсят спасение в Турция, обяви здравният министър Петър Москов вчера. Два нови линейни ускорителя ще заработят до края на годината в Националната ракова болница в столицата. Други два вече бяха открити в "Св. Марина" във Варна.

Подобна модерна апаратура ще бъде открита и в държавните болници в Пловдив, Плевен, Търново и "Св. Иван Рилски" в София. Техниката е осигурена с евросредства по ОПРР. Благодарение на това до март 2016 г. в страната вече няма да има листи на чакащи за лъчелечение, обобщи Москов. Освен това в държавните болници започват да се монтират апарати за дозиране на лекарствата за химиотерапия.

Така ще се оползотворява цялото количество от скъпите медикаменти, което се намира в един флакон. Досега остатъкът след лечението на един пациент се хвърляше. Новият метод на дозиране се въвежда в столичната онкологична болница. С него се очаква да има икономии от 12-15 процента при лекарствата за химиотерапия, обясни Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай