Четвъртък,

Лекарите в Спешното изнемогват. Покъртителен разказ

От: СТАНДАРТ -
Лекарите в Спешното изнемогват. Покъртителен разказ
A
A
A

Лекарите в Спешна помощ, които са първата линия на първата линия, вече изнемогват. Само за вчерашното 12-часово дежурство е имало 510 повиквания, от които 200 - ковид, сред тях и 8 деца, съобщи говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

България продължава да бъде най-слабо имунизираната страна срещу COVID-19 в Европа. Болниците и лекарите у нас са на своя предел, коментира тя в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Тежки са цифрите, катерим се към доста тежки и сериозни класации, може би е добре да кажем, че прекалено много сме се вторачили в правата си и забравяме, че срещу всяко право стои задължение", заяви тя.

Ако ние като нация сме решили, че не искаме да се ваксинираме, това е наше право, само че отсреща седи задължението да спазваме мерките, допълни Сунгарска. Пандемията ни докара до извода, че за една съществена част от обществото здравето и живота не са приоритет номер 1.

"През цялата пандемия с колегите от спешната помощ в страната, сме първата линия на първата линия, това за нас е повтаряемост, но тази вълна като че ли е по-жестока, защото много млади хора започнаха да се разболяват, някои загубиха и живота си", коментира Сунгарска. Тя обясни, че при огромния стрес и натиск имунитетът на лекарите също пада и те също боледуват и са на предела на силите си.

"Миналата вълна беше гняв, сега като че ли е обезверяване. Като цяло обществото ни живее така, сякаш няма вирус, няма пандемия, но когато опре ножът до кокала, се търси някой да е виновен", обясни говорителката на Спешна помощ.

По думите ѝ в болниците един лекар и една медицинска сестра обслужват огромен брой хора. Сунгарска призова да се вслушваме в цвета на нацията, хората на духа и изкуството.

"През цялото време, през тази пандемия нито един от тях не е плюл - напротив. Те проявяваха разбиране и призоваваха хората да спазват мерките и да останат вкъщи. Те неслучайно са цвета на нацията ни, защото преминаха през ситуацията с изключително достойнство", каза тя.

По въпроса със забавянето на линейките Сунгарска обясни, че когато постъпи сигнал, той се триажира - тоест, оценява се неговата спешност и първо се стига до най-тежките случаи. Координацията се осъществява за минути, но в София има над 90 болници и затова системата се претоварва. Тя отново призова мерките да се спазват, за да не се стига до колапс на здравната система.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички