Лекар съди Спешен център за дискриминация, иска 160 000 лв.

Лекар съди Спешен център за дискриминация, иска 160 000 лв. | StandartNews.com

Дело за дискриминация заведе лекар срещу Центъра за спешна медицинска помощ- Благоевград. Д-р Георги Хаджинеделчев от Гоце Делчев претендира за крупната сума от 160 000 лева обезщетение, тъй като не бил назначен за завеждащ началник на Филиала на ЦСМП в общинския център Сатовча. Той твърди, че на 7 май 2013 г. изпратил до директора д-р Красимир Михайлов молба да поеме управлението на здравното звено. Няколко месеца по-късно получил писмен отказ. Медикът завел дело, той смята, че Михайлов е нарушил Кодекса на труда – назначил други лекари на длъжността и поставил ищеца в неравностойно положение спрямо човек с по-нисък образователен ценз и по-ниска квалификация. Затова иска от съда ответникът да му плати огромното обезщетение. Към тази сума всеки месец да се прибавят още 4583 лева до влизане в сила на съдебния акт.

Административният съд в Благоевград обаче препрати делото по компетентност на Районен съд. Мотивът е, че вредите, за които ощетеният доктор твърди, са свързани с правото на труд и произтичат от „отношения между равнопоставени субекти, а не произтичат от административна дейност".

„Тази сага не е от вчера. Това е традиционен подход на този колега, който редовно съди свои бивши работодатели", коментира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Красимир Михайлов.

Според него искът е неоснователен, тъй като към онзи момент, в който Хаджинеделчев настоявал да бъде назначен за началник на филиала в Сатовча, в медицинското звено не е имало възможност да се разкрие подобна длъжност. Другият мотив за получения отказ е конфликтният характер на лекаря. „Той е работил няколко месеца в ЦСМП - Благоевград, но бе освободен заради несправяне с работата и заради конфликтите, които имаше с останалите колеги", разкри Михайлов.

Хаджинеделчев имал подобни прояви на характера и в други болници, в които е работил. През 2001 година пък като семеен лекар в гоцеделчевското село Брезница той започна гладна стачка. Протестира, защото тогавашният кмет отказал да му предостави общинско оборудване в кабинета му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай