Легендарен наш политик си отиде

Знаков земеделец и общественик

Легендарен наш политик си отиде | StandartNews.com

Загубихме легендарен политик, свързан с големи събития в нашата история.

На 104 години почина земеделецът Ценко Барев. Тъжната вест съобщи за БТА доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

„Той бе един от ветераните на политическия живот в България от преди Втората световна война“, пише доц. Груев.

Ценко Барев е изключително интересна личност и активен деец на земеделското движение. Близък съратник на д-р Г.М. Димитров и Никола Петков. Преди 9 септември 1944 г., само двадесетгодишен, е осъден по Закона за защита на държавата на 15 години затвор.

Принуден е да избяга от България. Проявява хитрост, като заключва копоите, дошли да го арестуват в дома му, и с много усилия успява да се измъкне от страната. Зад граница е много активен деец на българската емиграция и близък сподвижник на д-р Г.М. Димитров.

Участвал е в първите конференции, на които се обсъждат идеите за обединението на Европа, слушал е политици като Чърчил, Дьо Гол, Аденауер. След 10 ноември 1989 г. се връща в България.

Той е избран за съюзен секретар на БЗНС-единен. Усилията му да направи БЗНС мощна реформаторска партия, независима от СДС и от БСП, срещат ожесточения отпор на почти всички земеделски дейци отдясно и отляво. Ценко Барев се обявява и срещу предложените от сините БЗНС-та връщане на земята в реални граници и цялата философия на земеделската реформа.

Опелото ще бъде на 17 юли (понеделник) в столичния храм „Св. София”, а погребението – от 11:30 часа на общинските гробища в кв. „Бояна“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай