Понеделник,

КЗП с голяма новина за цените на храните

От: Агенция Стандарт -
3379
КЗП с голяма новина за цените на храните
A
A
A

Цените на хранителните продукти ще започнат да падат след 3 месеца до половин година. Тази прогноза направиха от Комисията за защита на потребителите, след като стана ясно, че има стотици нарушения на търговците, информира Нова.

Междувременно, според данни на НСИ 3/4 от българите изпитват трудност да покриват ежедневните си разходи. Въпреки че редовно бизнесът казва, че заплатите у нас не спират да се вдигат, през четвъртото тримесечие на 2022 г., за 67.8% от хората доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 26,7%. Намаление са имали 5,5 на сто. Така цените в магазина изпреварват доходите, притесняват се експерти.

Когато сложим продуктите в кошницата и отидем на касата най-много пари отиват за млечните продукти. Изводът е както на потребителите, така и на държавата. Млекопреработвателите се надяват скоро да могат да понижат цените.

Очакванията на Комисията за защита на потребителите са цените да тръгнат надолу. Но не по-рано от началото на лятото.

„В нашите правомощия е прилагането на тази нелоялна практика да се забрани и да се наложи санкцията, която е установена по закон. За това нещо е необходимо време, едни срокове от 3 до 6 месеца ми се струват постижими това нещо да даде реални резултати за потребителите”, заяви Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

А експертите са на различни мнения дали служебният кабинет има реална възможност да повлияе на цените с нещо повече освен наблюдение и затягане на контрола.

„Служебната власт създаде едно впечатление, че инфлацията може да бъде спряна за седмица. Което е илюзия. Първо тя тръгва постепенно, набира скорост и след това спира много бавно”, каза Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

„Това, което може да се прави, е на определени продукти да се опитаме по някакъв административен път да намалим цените. Така че да не бъдат чак толкова високи. Но цялостно спадане на паричното равнище е възможно само когато спадне търсенето. Това ще се случи само когато влезем в рецесия”, заяви икономистът Стоян Панчев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Храни Цени