Купуваме лекарства с персонален код

Купуваме лекарства с персонален код | StandartNews.com

Роднините или асистентите на тежко болни пациенти ще могат да купуват лекарства от аптеките с идентификационен код. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, предаде БНР. Персоналният код на всеки от нас ще е свързан с роднините ни до трето полокелие и с чекирането в аптека ще можем да купуваме лекарствата на свой близък, обясни Шарков.

"Ако въведем това нещо и в извънболничната помощ и в аптечната мрежа, ефектът ще бъде много по-голям. 20 евро струва този четец. Можете съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно" обясни още той.

Пациенти със спешно състояние по основния пакет няма да останат без лечение. От догодина по основния пакет няма да има лимити за обема дейности, ако болни от допълнителния пакет се влошат, те ще се прехвърлят към основния, заяви заместник-министърът на здравеопазването. "Пациенти, които са в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния, знаете, че има такива, които са едновременно в двата пакета, това което имаме като обем дейност на това лечебно заведение ще бъде увеличаван във връзка с това, че пациентът е влязъл от допълнителния в основния пакет", допълни Шарков.

До края на месеца ще бъде публикуван и новият стандарт за спешна медицина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай