Кристиан Вигенин: БСП показа, че изпълнява обещанията си

Кристиан Вигенин: БСП показа, че изпълнява обещанията си | StandartNews.com

Кристиан Вигенин беше външен министър в кабинета "Орешарски", в момента е водач на листата на "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ" в Благоевград

- Г-н Вигенин, малцина знаят, че вие сте с македонски корени. Познавате ли Благоевградска област?

- Баща ми е от Разложкия край и аз самият никога не съм прекъсвал връзката си с региона. Като член на ръководството на БСП съм отговарял за партийните организации в Благоевградска област, като евродепутат съм работил с младите хора и често съм посещавал областта. Като министър организирах посещение на дипломатическия корпус в Благоевградска област, дипломатите пиха чай и в наследствената къща на семейството ми в с. Горно Драглище, строена преди близо 100 години от моя прадядо. Ангажирането ми тук е свързано и с факта, че постигнах видим напредък в развитието на отношенията с Македония, разширих и сътрудничеството с Гърция. Мога да бъда много полезен за привличането на инвестиции, за насърчаване на търговския и туристическия обмен и за развитието на трансгранични проекти. Все неща, които са важни за всеки един от гражданите, които живеят в тази област.

- БСП не успя да изпълни всички обещания от предизборната си програма през 2013-та. Какво е вашето послание към гражданите?

- Въпреки трудната среда, БСП показа, че изпълнява обещанията си. Нека спомена само повишаването на минималната работна заплата от 310 на 340 лв., на обезщетенията за отглеждане на дете през втората година от 240 на 340 лв., увеличените целеви помощи за първокласници от 150 на 250 лв., намаленията на цената на електричеството, еднократните целеви помощи за над 280 000 социално слаби лица, създадените само за година 40 000 нови работни места, подобрената среда за развитието на малкия и средния бизнес и т.н. Ние искаме да изградим държава, която е социално справедлива, ефективна и отговорна пред гражданите, да я включим активно в икономическия процес не само като регулатор, но и като инвеститор, който създава и подпомага новата българска индустрия. Това е възможно само ако гражданите ни дадат сила, за да реализираме тези намерения.

- Помирихте ли враждуващите лагери в БСП в Пиринско? Как стартира кампанията?

- Ако е имало напрежение и разделение, то вече не се усеща и правя този извод както по работата на партийните ръководства по общини, така и по начина, по който реагират хората при срещите ни по места. Водим скромна кампания, със спестените средства ще направим дарения. Помпозните мероприятия са патент на ГЕРБ, ние държим на директния контакт с хората.

- Получихте личен поздравителен адрес от баронеса Аштън за участието ви на тези избори. Обратен завой ли е влизането в национален парламент след кулоарите на Брюксел?

- Като евродепутат придобих сериозен опит и знания, създадох много контакти. Прецених, че мога да бъда по-полезен за страната си, ако се ангажирам по-силно в националната политика, затова и напуснах Европарламента и приех поканата на Орешарски да бъда външен министър, а оценката на Катрин Аштън ми носи удовлетворение. Не разглеждам кандидатирането си за националния парламент като завой, а като продължение на пътя, по който вървя от много години, защото и занапред смятам да се занимавам с външна и европейска политика.

- Обвиняваха ви в антируска позиция за ситуацията в Украйна. Останахте неразбран или погрешно ви изтълкуваха съпартийците?

- Вярно е, че моята визита в Киев и Одеса през март предизвика много коментари, но нейната цел беше да защити, да подкрепи българската общност в Украйна в един много труден момент и да защити българския език. Знаете, че Върховната Рада беше взела решение за отмяна на закона, който даваше възможност малцинствените езици да бъдат използвани за административни нужди. Отмяната на това решение беше конкретен резултат от това посещение. В същото време ние играхме една много конструктивна роля в европейските дебати по отношение на кризата в Украйна, като в същото време запазихме един добър диалог с руската страна. Посещението на руския външен министър Лавров в София по моя покана е още едно доказателство в тази посока. Тази умереност, за съжаление, се загуби при служебния кабинет. Що се отнася до санкциите - те доказаха, че са неработещи и тяхното разширяване е във вреда и на ЕС, и на Русия, а цената я плащат гражданите. Аз стоя зад позицията на БСП - не на санкциите, да на политическите и дипломатическите усилия!

- Търговското споразумение между САЩ и ЕС е въпрос на настоящи дебати. Каква трябва да бъде позицията на страната ни?

- Решение за подкрепа на това споразумение може да бъде взето само и единствено от парламентарно избрано правителство, и то след много широк обществен дебат за неговите параметри. БСП няма да прави никакви компромиси и ако споразумението не защитава достатъчно интересите на България и на ЕС като цяло, ние ще го отхвърлим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай