Край! НС реши за данък сгради

Ще бъде ли увеличен

Край! НС реши за данък сгради | StandartNews.com

Данък сгради няма да бъде увеличен с решение на парламента. Депутатите от бюджетната комисия към Народното събрание (НС) отхвърлиха предложението на Министерство на финансите (МФ) за увеличение на данъчните оценки на имотите при гласуване на второ четене на промени в Закона за местните данъци и такси.

Крайното решение дали да бъдат увеличени данъчните оценки ще бъде взето при гласуване на текстовете в пленарната зала на парламента.

Предложението на Министерство на финансите беше данъчните оценки на имотите да бъдат вдигани на всеки две години, ако къщите и апартаментите поскъпнат с над 10%.

Текстовете така бяха написани, че данъчните оценки на жилищата в големите градове щяха да нараснат с до 65%. Което щеше да доведе и до увеличение на данък сгради, а вероятно и на такса смет.

Искането за вдигане на данъчните оценки беше от сдружението на общините. Всъщност с решението си депутатите оставят в ръцете на общинските съвети решението дали да повишат данък сгради и такса смет.

Законът дава възможност общинските съвети да определят ставката на данък сгради, като е поставено само ограничение, че размерът на данъка трябва да е в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда от данъчната оценка на недвижимия имот. В тази рамка общинските съвети и сами могат да вземат решение за повишение на данък сгради.

Депутатите от бюджетната комисия приеха и облекчение за гражданите и фирмите при определяне на размера на данък сгради. При промяна на предназначението или при преустройство на имот данните от Агенцията по вписванията автоматично ще бъдат предавани на общините, които ще определят размера на данък сгради, уточнява "Труд".

Така на хората и фирмите няма да се налага да подават декларации за промяната на предназначението или за преустройството на имот. Промяната реално ще влезе в сила от началото на 2025 г., за да може администрациите да се подготвят да обменят необходимата информация.

С патентен данък ще бъдат облагани хора и еднолични търгов­ци, които извършват някоя от изброените в закона дейности, ако имат годишен оборот до 100 хил. лв., решиха още депутатите. Сега прагът за плащане на патентен данък е оборот до 50 хил. лв. Освен това на патент ще могат да минат и ресторантите с оборот до 100 хил. лв., дори да са регистрирани като фирма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
lonexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи