Край. Гласуваме изцяло машинно!

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели

Край. Гласуваме изцяло машинно! | StandartNews.com

Само машинно гласуване ще се провежда в секциите с над 300 избиратели. По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

Това решиха депутатите от правната комисия в НС на второ четене в Изборния кодекс.

Също така хартия ще има по изключение, ако избирателят не може да гласува с бюлетина за машинно гласуване, той ще се допуска до гласуване с хартия след изрично заявление на това обстоятелство, както и че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него.

Зад граница пък в секциите ще има машини, само ако за тяхното образуване са подадени не по-малко от 300 заявления или ако на последните избори са гласували не по-малко от 300 избиратели.

"Приема се машинно гласуване, без да има и възможност за такова, след като стана ясно, че няма възможност да бъдат осигурени машини за всички секции", коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той обясни, че депутатите от ГЕРБ-СДС не гласуват, защото се разиграва юридически фарс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай