Кралят на хакерите размахва среден пръст в килията

Кралят на хакерите размахва среден пръст в килията | StandartNews.com

Кавръков от 1 г. точи сметки в Филипините, търсят двама от аверите му
Злият гений, който обра Бил Гейтс, е внук на прокурор

Кралят на хакерите размаха среден пръст на ченгетата. Властите във Филипините разпространиха две снимки на българина Константин Кавръков след ареста му. Той бе задържан на 9 април в град Кесон за киберпрестъпления и източване на чужди банкови сметки. На единия от фотосите нашенецът отправя неприлични жестове към силите на реда. Кавръков бе арестуван на Велики четвъртък при опит да изтегли пари от банкомат на банка PS с няколко подправени кредитни карти.

Поне още двама "колеги" на Константин Кавръков издирват властите във Филипините, става ясно от сайта BusinessWorld. Пред изданието началникът на полицейската служба за криминални разследвания Бенджамин Магалонг разказва, че в последната година българинът се е подвизавал в хотел "The Grass" в Кесон сити. А според Майло Паталунан, който оглавява службата за борба с измамите и търговски престъпления, Кавръков е бил под наблюдение от известно време. До мига на ареста - 9 април около 21 ч. По информация на медиите от Филипините, Кавръков е бил

задържан, когато опитал да изтегли пари

с подправени кредитни карти от банкомат на централна улица в Кесон сити. Според BusinessWorld кредитните карти се водели на несъществуващи имена, с изключение на една, която била закрита. При ареста му в него са били намерени няколко пластики, принадлежащи на различни лица, една ненадписана, както и квитанции за теглени суми, мобилен телефон и 76 570 филипински песос, което са около $1700. Според Паталунан срещу Кавръков са повдигнати 9 обвинения и може да го пуснат под гаранция срещу 24 000 песос в брой.

32-годишният "Крал на хакерите" е познат на полицията на няколко континента - Европа, Азия и Америка. Според службите на Филипините Кавръков е бил член на "Българската суперхакерска група" от 2004 г. с тартор Алексей Петров Коларов. Тя е извършвала подобни измами в САЩ и Европа и е замесена в редица случаи на киберпрестъпления. Дори успяла да източи кредитната карта на самия собственик на "Майкрософт" Бил Гейтс.

Медиите отбелязват, че Кавръков е бил арестуван през 2011 г. в Парагвай за банкови и търговски измами, киберпрестъпления и подправяне на документи. По данни на Международната правоохранителна общност Кавръков е истински "крал на хакерите" заради уменията му да краде хиляди чрез клонирани банкови карти. Когато бил задържан в Парагвай, властите са

открили у него над $90 000

Пред полицията във Филипините стои тежката задача да установи как Кавръков е успял да излезе от затвора в Парагвай и да се озове на островите. Твърде вероятно е хакерът да е излежал вече своята присъда и така се е появил във Филипините, където са му щракнали белезниците отново. Кавръков е бил компютърен гений още от ученик. Той е внук на един от най-тачените бивши прокурори в Стара Загора, който е вече покойник.

През декември една от най-големите местни банки - "Бенк ъв Филипин айлъндс", обяви, че разполага с информация, че вероятно българи стоят зад серията от кражби на пари с клонирани карти от банкомати в и около Манила. Виетнамски медии пък съобщиха, че трима българи са арестувани в град Хо Ши Мин по подозрение, че са точили сметки с ментета.

Алексей се фукаше с карта менте на Гейтс

Син на български катаджия излежа присъдата си в САЩ за източване на десетки кредитни карти. В края на миналата година се очакваше 32-годишният Алексей Коларов да бъде депортиран у нас. Той се прочу с картата менте на Бил Гейтс, с която бе спипан в Парагвай през 2011 г. Стана ясно, че хакерът я е измайсторил, за да се "фука с нея". Младежът бе арестуван още 2004 г. у нас при съвместна операция на НСБОП и "Сикрет сървиз", наречена "Огнена стена". Тогава няколко силистренци бяха заловени с устройства за крадене на пари чрез банкомати у нас и в чужбина.

Нашенецът е известен като един от най-добрите компютърни специалисти. Дори американците твърдели за него, че е истински гений и, ако се труди във фирма на Бил Гейтс в Силиконовата долина, съвсем законно би станал милионер.
Според негови познати Коларов участва в престъпни схеми заради тръпката и страстта си да пробива "непробиваеми" банкови системи.

Майката на Коларов е украинска гражданка и е разведена с баща му Петър, а сестра му живее в Англия. При ареста на Алексей в Парагвай баща му заяви пред медиите, че не е разпознал сина си от публикуваната в чуждестранната преса снимка на задържаните тогава българи. "Олекна ми, като видях фотографията, не е той", каза тогава бившият полицай от КАТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай