Кой беше големият коз на Андон Балтаков

Той е ново лице с по-различна концепция

Кой беше големият коз на Андон Балтаков | StandartNews.com

Имаше известни очаквания, че Андон Балтаков ще е победителят в конкурса за нов генерален директор на БНР. Всъщност, той е сравнително непознато лице в медийните среди у нас.

При представянето на кандидатите преди Нова година обаче направи впечатление неговата квалификация, както и концепцията му за развитието на националното радио.

В крайна сметка именно това се оказа неговият голям коз. 

Мотивите за избора на членовете на СЕМ са, че концепцията на Андон Балтаков е модерна, блестяща. СЕМ подчерта неговия огромен опит във водещи световни медии, както и визионерското му мислене.

"Нито една медия в днешно време няма бъдеще, ако не разчита и на своя дигитална платформа. Това в пълна степен се отнася и за БНР", категоричен бе Андон Балтаков при представянето на своята концепция.

Кандидатът определи себе си като новинар, радиочовек, който никога не забравя откъде е тръгнал и винаги е носил радиото в себе си. Работил е за БНР преди години, след това емигрира в САЩ. Завършва университета "Йейл", работи за Си Ен Ен, Асошиейтед прес и др., най-вече като консултант за дигитално и стратегическо планиране.

Той сподели, че със семейството му винаги са били с убеждението, че в един момент ще се върнат в Европа. Конкурсът за генерален директор той усеща като възможност да се завърне тук.

"Рекламният пазар не може да поеме разходите, които БНР има", посочи Балтаков.

Затова според него БНР трябва да се финансира с процент от БВП или от приходите към НАП - определен процент от данъците на физическите лица и определен процент от събрания корпоративен данък. Това той определи като "здравословен микс". Този трансфер трябва да бъде ограничен от минимални и максимални граници.

Радиото може да генерира собствени приходи, които до 2022 г. да достигнат 5 млн. лева годишно, смята още той. Според него БНР трябва да предлага независимо, полифонично редакционно съдържание, а генералният директор да е бариерата, стената, която трябва да спре всеки един натиск.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай