Вторник,

Ковачевци не пуска деца бежанци в училище

От: Администратор -
A
A
A

Ковачевци. Община Ковачевци отказва да приеме в училище 12 деца бежанци. Родителите на българчетата не искат децата им да учат заедно с чужденците и заплашват, че ще има конфликти. Те се събират на протест пред училището в Калище, подкрепени от общински съветници.

Семействата на нежеланите в клас деца са от Сомалия и Афганистан. Те нямат бежански статут в страната ни, тъй като официално в държавите им няма обявена война. По българския закон обаче всички деца имат право на образование, тази позиция поддържа и Министерството на образованието. 7 от децата са на възраст за 1 клас, а останалите 5 са между 5 и 7 клас, обясни по БНТ министърът на образованието Румяна Коларова. 

Децата бежанци са преминали подготвителен курс и разбират български език, съобщи по бТВ Ана Андреева – директор на дирекция „Социална дейност и адаптация" в Държавната агенция за бежанците. Един от аргументите на родителите в Ковачевци срещу това децата да учат с техните е, че нямало да разбират езика, а учителите говорели само български. 

20 са децата от община Ковачевци, които трябва да тръгнат на училище днес. Ако общината си изпълни задължението да допусне и децата на чужденците да учат, за тези 12 нови ученици училището ще получи субсидия, както е по закон, каза още министърът. 

Случаят напомня за с. Розово през април, където няколко семейства, избягали от войната в Сирия, бяха наели къща, след като получиха документи, а местните ги изгониха с демонстрации и викове "талибани" и "мангали". 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички