Колко ще ни излезе ваканцията? Ето как да не ни бръкне дълбоко в джоба

Коментар на директорът на Института за анализ и оценка в туризма проф. Румен Драганов

Колко ще ни излезе ваканцията? Ето как да не ни бръкне дълбоко в джоба | StandartNews.com

Летният туристически сезон ще бъде евтин от очакваното, като в някои случаи цените са по-ниски от 2019-а година, заяви пред БНТ директорът на Института за анализ и оценка в туризма проф. Румен Драганов.

Той допълни, че прогнозираният ръст в цените от около 17 процента спада и в момента е на ниво от 11 на сто. Драганов напомни и че има различни ценови пакети - от по-бюджетни до суперлуксозни, така че окончателната цена на почивката зависи от избора и възможностите на клиента.

"Сезонът ще бъде евтин. Голямата конкуренция доведе до това, че хората са прагматични и използват механизми хотелите да бъдат пълни. В някои случаи цените са по-ниски от 2019", каза проф. Драганов.

"Вие като влезете в едно заведение, напитките са по-скъпи. Фактически те хвърлят много на цената", посочи той. "Най-скъпата почивка е тази, на която вие отивате и си гледате сметката и парите ви вече не стигат. За какво отиваме на почивка? Да се дразним? Ами стой си вкъщи! Ама разбира се, че ще платиш повече от това, което си платил в местния магазин с червения етикет", каза той.

Драганов уточни, че цените за шезлонг и чадър на плажа се запазват като предходните години. "Слънчев бряг ще бъде в рамките на 28-30 лв., Бургас може да бъде за 5 лева. Така че цените са различни. Има и свободна зона", каза той.

Драганов коментира и поредния случаи на върнати български туристи на влизане в Мексико. Според него не може да се говори за предразсъдъци на мексиканските власти към източноевропейците. Той обяснява случаите на върнати туристи със строгата политика, която преваждат мексиканските власти заради огромния бежански натиск в страната. Драганов напомни, че граничните офицери имат право да не допуснат всеки, който не може категорично да докаже, че влиза в Мексико с цел туризъм.

"Изключено е да има политическо решение да не се приемат източноевропейци в Мексико. Представете си граничен офицер в Мексико да има настроения спрямо Източна Европа, това е абсурд. Трябва да излезем от това мислене. Разбирате ли, че там става въпрос за една манифестация като тази на военния парад, който онзи ден гледахме у нас - една огромна манифестация, само че от бежанци, е на границата с Мексико. И това не са бежанци от Източна Европа. Те са отвсякъде и причините им са най-различни.

Решението за влизане в която и да е страна, е решение на офицера на място. Това че имате документите, не означава, че ще ви пуснат. Офицерът трябва да се убеди, че влизащият в Мексико няма да остане за постоянно там. И няма значение, че идва от ЕС или откъдето и да е. И когато пътува цяло семейство и при въпросите офицерите не достигат до извода, че това са хора, които действително идват за туризъм - ще бъдат пет дни и ще се върнат, а имат неопределена цел, могат да ги върнат", каза проф. Румен Драганов, директор на Институт за анализ и оценки в туризма.

/blitz.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай