Сряда,

Колко отпуска се полага по семейни причини

От: Агенция Стандарт -
1885
Колко отпуска се полага по семейни причини
A
A
A

Отпуските за изпълнение на лични, семейни и обществени задължения, се дължат независимо от платените годишни отпуски или от неплатения отпуск, винаги когато е налице основанието за тяхното ползване. Това означава, че не се приспадат от полагащия се платен годишен отпуск. Не се изисква и предварително натрупан трудов стаж от работника или служителя за тяхното ползване. Това заявява експертът по трудово право Тодор Капитанов в платформата си www.mywork.bg, цитиран от Монитор.

За сватба

Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя при встъпване в брак. Този вид отпуск не се предоставя за извършването на църковен или друг ритуал по повод създаването на семейство. Продължителността на отпуска е два работни дни. Предоставянето на отпуска не е свързано с поредността на брака.

При кръводаряване

Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя при кръводаряване - за деня на прегледа и кръводаряването, както и ден след него.

При смърт на роднина

Работодателят е длъжен да освобождава от работа служителя при смърт на близък роднина – два работни дни. Когато събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползва в първите два работни дни след нея.

През време на отпуск при встъпване в брак, при кръводаряване и при смърт на близък роднина, на работника или служителя се изплаща възнаграждение според предвиденото в колективния трудов договор или по споразумение между работника или служителя и работодателя.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички