Колко опасни са плажовете на Черно море? Говори министър

Възможно ли е зарази да достигнат акваторията на Черно море от украинския язовир

Колко опасни са плажовете на Черно море? Говори министър | StandartNews.com

Здравният министър проф. Христо Хинков коментира пред Нова телевизия дали е възможно зарази да достигнат акваторията на Черно море заради взрива на украинския язовир „Нова Каховка”.

„За момента няма никакви данни, че има увеличаване на замърсяването. Правят се периодични проби, както винаги до сега. Имаме готовност, ако се повиши замърсяването с ешерихия коли и ентерококи – да се увеличи честотата на вземане на проби. От специалистите, с които разговарях в министерството, получих уверение, че няма да се стигне най-вероятно до затваряне на плажове през целия летен сезон", каза той.

Министърът допълни, че най-голямото замърсяване на морето всъщност идва от нашите води – отпадните води във Варна, промишлено замърсяване и др. „Не искаме да създаваме паника, нито да прикриваме нещо. Това е истината. Към момента няма опасност за нашето Черноморие”, категоричен бе Хинков.

„В момента съм в процес на събиране на екип. Почти съм готов. Ако успея да завърша този процес, смятам сериозно и постъпателно да започна проверки по няколко горещи точки. Една от тях е „Майчин дом”. Проблемът с това здравно заведение очевидно е бил неглижиран до момента. Много внимателно ще прочета одитния доклад, който е на бюрото ми, и който получих в петък. Възнамерявам да направя някои кадрови промени в министерството, без да правя чистка”, посочи министърът.

„Трябват ни опитни хора, които ако може да са неопетнени ще е прекрасно. Опитните и неопетнени хора не се занимават с политика. Те се занимават със своите си неща, които ги вълнуват. Не им се скача в студената вода. Аз почвам да си задавам въпроса защо скочих в студената вода? Но аз скочих, защото някой трябва да скочи. Винаги ще се намери такъв човек. а това трябва да стане бързо, защото хората се изтормозиха от несигурността”, заяви Хинков.

Здравният министър обяви, че ще провери състоянието на всяка една болница, която е с държавно участие. „Ще направя необходимия извод и оценка как се управляват държавните болнични дружества, защото това е ключово, за да преценим какви средства има в здравеопазването”, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай