Колко индийци да сложим при машините за гласуване

Дните на безработицата в България са преброени

Колко индийци да сложим при машините за гласуване | StandartNews.com

Тези дни ми се случи интересно приключение по пътя към градския транспорт. В метрото нямаше работещи каси и се запътих към апарата, който обикновено продава билети и невинаги връща ресто.
Там ме пресрещна гражданин с вид на контрольор, който ме попита билет ли искам да закупя, все едно че имах възможност да взема от автомата баничка. И започна да ме инструктира - първо пуснете монетите, после натиснете бутона, накрая изчакайте рестото. Въпреки че на машината имаше и надписи "Натисни бутона", "Пусни монетите", "Изчакай билета" и "Машината връща ресто". Нищо, че това последното е малко като обещанието на властите да въведат електронно правителство.   
Когато го попитах защо всъщност касите не работят, ми обясни, че на някои места са решили да ги закрият, другаде дезинфекцират, а той го играе нещо като гид за неграмотните купувачи на билети.
Спомних си, първо, за един от въпросите на международния тест за грамотност PISA преди години, в който децата от осми клас се бяха издънили най-вече на въпрос, свързан с купуването на билет за метрото. И второ, за една публикация, струва ми се, на Евгений Дайнов, как в Индия разрешавали проблема с работните места. Слагат автоматична машина за кафе, каквито вече стоят на всички ъгли, един индиец ти прибира парите, втори индиец ти слага чашката под кафето, третият я вади, вече пълна, и ти я подава.
Та по този повод се чудя - колко индийци ще ни трябват, когато въведем машинното гласуване, след като уж около 30 на сто от българите не владеят добре компютри. По един застъпник от всяка партия - дотук добре. Един индиец да ти покаже коя партия да избереш, за да не се объркаш. Друг /ако има преференциален вот/, да не объркаш партия номер 13 с Любимец 13. И после един да ти изтегли какъвто е там документът, че си гласувал, че и още един - да ти напомни, че трябва да се подпишеш. Ако добавим още един, който накрая ще ти върне личната карта, смятам, че министър Деница Сачева може да спи спокойно, защото дните на безработицата в България са преброени. А, впрочем забравих за индиеца, който ще дезинфекцира машината срещу коронавирус след всеки гласувал. Няма нищо, не се притеснявайте, това ще ни е тренировка за въвеждането на електронното правителство, когато ще ни трябват още индийци и вече ще ги събираме от плодовете на дистанционното обучение. Жалкото е, че оттам ще събираме и гласуващите, и пътуващите в метрото. А и протестиращите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай