Коко Каменаров остава без шефския пост в БНТ

Ще бъде избран и.д. директор, а след 3 месеца ще има конкурс за нов

Коко Каменаров остава без шефския пост в БНТ | StandartNews.com

След новината, че Софийският градски съд е потвърдил условната присъда за шофиране в нетрезво състояние на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, става ясно, че той ще напусне предсрочно началническия си пост. Макар и условно наказанието е пречка той да продължи да заема поста, тъй като Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществените медии да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер лица. А решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Юристите на Съвета за електронни медии са започнали да проучват казуса и в най-скоро време се очаква становище какво ще се случва оттук-нататък. Според други юристи, при предсрочно прекратяване на мандат на ръководител на обществените медии, трябва да бъде избран временно изпълняващ длъжността и в срок до 3 месеца да бъде насрочен конкурс за нов генерален директор, в този случай на БНТ.

В момента СЕМ е пред процедура по избор на генерален директор на БНР, тъй като мандатът на Александър Велев изтича в края на май. Затова и от медийния регулатор планират да стартират конкурса в средата на май. Сегашното развитие обаче може да означава, че конкурсите, организирани от СЕМ тази година, ще са два.

Председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова обяснила пред БНР, че мандатът на директора на обществената телевизия Константин Каменаров ще бъде прекратен предсрочно и в срок до 3 месеца ще бъде избран временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ до избора на нов генерален директор на медията.

"Преди буквално половин час научих, че е потвърдената присъдата на господин Каменаров. В момента юристите и експертите на СЕМ разглеждат ситуацията, за да можем да предприемем всички законови мерки. Това, което предстои от тук нататък, тъй като в закона няма срокове, да бъде прекратен мандатът на г-н Каменаров като генерален директор и да бъде избран изпълняващ длъжността, който може да бъде на тази позиция 3 месеца, през което време Съветът за електронни медии трябва да проведе конкурс за избор на нов генерален директор“, каза Владимирова пред националното радио.

“Не съм сигурна, че в тази ситуация има безболезнен начин. Надявам се, че ще се намери възможно най-доброто решение на ситуацията в момента. Законът е предвидил процедура, която да е временна до провеждане на избор. Човекът, който бъде избран за изпълняващ длъжността, трябва да отговаря на критериите, на които отговаря и генералният директор на телевизията", посочи още тя.

Самият Каменаров засега отказва коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай