Къде ни тормози мръсният въздух

В Пазарджик поголовно горят въглища

Къде ни тормози мръсният въздух | StandartNews.com

Неоспорим факт е, че най-масовият „враг“ на чистата атмосфера у нас е отоплението на твърдо гориво, а веднага след това се нареждат транспортът, индустриални предприятия, неремонтирани улици и т.н.

В Добрич например освен традиционното замърсяване от дълги ВиК ремонти, въздухът се изпълнил и с дим от горящи остатъци от лавандула. Екоинспекторите от РИОСВ-Варна установили, че обгазяването е от дестилерия, на която се складират останките след изваряване на етерично-маслената билка.

Въздухът в Русе също е един от най-замърсените в страната и влияние за това оказва не само отоплението на твърдо гориво, а и промишлените предприятия с вредни производства, срещу което жителите на града неведнъж са се вдигали на протести, пише Монитор.

Излезеш ли вечер по улиците на Пазарджик, кълба от дим се стелят във въздуха. Причината е, че поне 50% от жителите в областния град се топлят на въглища. Въпреки предупрежденията много от хората използват въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина.

Бургас обаче вече е изваден от списъка на градовете с мръсен въздух. По данни на местната РИОСВ през 2019 г. за първи път при измерване на качеството със станциите е констатирано, че няма превишение на фини прахови частици.

Картата, която показва запрашеността на въздуха над другия морски град – Варна, обаче се променя постоянно, тоест непрекъснато влиза и излиза от норма, указвайки по-конкретно каква е концентрацията на фините прахови частици.

Основните критики към България от страна на Европейската комисия са, че не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Европейския съд от 5 април 2017 година. Със съдебното решение тогава бе установено, че не сме изпълнили задълженията си по еврозаконодателство за качеството на атмосферния въздух.

Според ЕК постигнатите досега резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала действително да прилага мерки по места, с които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности. Страната ни е съобщила, че повечето мерки се подготвят или предстои да влязат в сила през 2024 година, но все още не са изпълнени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай