Кои българи остават без европейски здравен сертификат

Омбудсманът Диана Ковачева коментира по темата

Кои българи остават без европейски здравен сертификат | StandartNews.com

Над 100 000 са българите, които са преболедували коронавирус и не могат да имат европейски здравен сертификат. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ извън обхвата на този сертификат остават хората, които са преболедували, били са регистрирани в РЗИ, имали са карантина, но са установили болестта с антигенен тест. Извън обхвата остават и тези хора, които имат антитела, не са установили, че са били болни. Те дори не са били регистрирани в РЗИ. Тук има неравно третиране на различните хора, коментира омбудсманът.

"Едните ще могат да пътуват без да плащат PCR, а другите щя трябва да плащат. А те не са евтини. Смятам, че това е дискриминационно. Представете си едно четиричленно семейство по 400 лева в едната посока. Този въпрос може да стигне до съда в Люксембург. Идеята на този сертификат е да улесни хората, не да ги затрудни", каза Ковачева.

Тя коментира и други аспекти на пандемията. Оказва се, че децата след изолацията са в много тежка ситуация на стрес и липса на мотивация. Тинейджърите изпитват два пъти повече страх, пет пъти повече скука, три пъти повече гняв, пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече самота, два пъти повече безполезност, по данни от "УНИЦЕФ". Пътят е децата да имат по-добър достъп до психолози, родителите да говорят повече с тях. Някои деца като първокласниците дори не успяха да изградят социални умения. Това ще даде отражения в бъдеще. Психолозите в училище сами трябва да търсят децата", каза Ковачева.

По темата с телковете омбудсманът заяви, че определена група пациенти са поставени в едно унизително положение - на всеки 3 години да доказват заболявания, които са необратими. Например при епилепсия или липсващ крайник.

Тези хора трябва да събират документи за един много кратък срок и те се натоварват физически, финансово, защото нямат време да си направят направления, самите комисии също се натоварват.

КЕВР все още има време да не допусне увеличаване на цените на тока и парното. 14 % се иска увеличение за София, а Топлофикация София изобщо не е подала финансов отчет пред КЕВР и аз питам на какво основание искат тези 14% увеличение. Липсва оценка за услугите, които топлофикациите си дават на услугите, които предлагат, коментира още омбудсманът Диана Ковачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай