Когато беззаконието нанася смъртоносен удар

Дрогираният Георги Семерджиев показа всички дупки в правосъдието

Когато беззаконието нанася смъртоносен удар | StandartNews.com
  • Катастрофата, отнела живота на две млади жени, върна спомена и за Милен Цветков
  • Дрогираният Георги Семерджиев показа всички дупки в правосъдието

 

Трясъкът на смъртта, огласил иначе тихия квартал пред столичния х. "Хемус" и отнел живота на две млади жени, разплака България на 5 юли. И върна спомена за кървавия Великден на 2020 г., когато дрогираният Кристиан Николов се заби с джипа си в колата на Милен Цветков и отне живота на журналиста.

Повече от две години по-късно, разтърсени от безумието на надрусания до козирката Георги Семерджиев, си отправяме същите обвинения  и задаваме същите въпроси. За да открием с ужас, че нищо в държавата ни не мръднало. И тогава, и сега първата реакция бе хайка за шофьори с алкохол и наркотици. И тогава, и сега психолози и полицаи обясняват какво е можело да бъде направено. И тогава, и сега депутати шумно се заканват да променят закона. Но само преди два дни делото на Милен Цветков отново бе отново отложено - заради уж ковид-неявяване на Николов. Случаят на пътния рецидивист Семерджиев, който от години кара без книжка и има над 80 нарушения, пък вече потъва между лакърдиите за полицайката Симона Радева и догадките дали е бил внедрен от МВР в наркосредите, за да се ползва с чадър.

Съгласно Наказателния кодекс, при един куп условния, Семерджиев трябва за получи от 5 до 20 години затвор. Не че пребиваването зад решетките ще утеши дори и малко семействата на двете загинали жени, но би било показател, че у нас се случва поне частична борба с престъпност, която води до множество смърт, осакатяване и пречупени човешки съдби.

Крушката си има опашка

Георги Семерджиев взриви обществото с факта, че е бил недосегаем. Продължил да шофира, въпреки множеството регистрирани и явно доказани нарушения на пътя. Фучи дрогиран на пътя, управлява с фалшиви номера, в джипа му са намерени полицейска синя лампа и стоп палка. Всяко от тези неща е отделно престъпление и някой трябва да обясни как така човек, който има отнети 84 точки в книжката, при максимум 39, продължава да кара кола. В тази държава, както и във всяка друга нормална, предполага се, ако някой е с отнета книжка и сяда зад волана, това е престъпление. Съответен сигнал би трябвало да доведе до повдигане на обвинение и наказание от съда. Но това не се е случило.

Разбира се, нелепо е да се пита защо някой не е сигнализирал, при положение, че той 16 години кара без книжка, т.е. става въпрос за години наред безнаказаност.

Единият от проблемите е бавното правосъдие в България - такива дела обикновено се точат средно по три години. И случаят Милен Цветков, за жалост, го доказа. Бавят се експертизите, адвокати шиканират процеса и какво ли още не, за да се стигне дотам, че накрая виновният получава условна присъда. Измъква се с аргументи от сорта на "непредумишлено", "невнимание", "неволно" и пр. "Всеки може да сгреши", казваха известните приятели на известния Максим Стависки, който пиян уби и осакати хора. "Той само е пил чай", нагло твърдят адвокатите на напушения Кристиан Николов.

Забавеното правосъдие не е правосъдие и то у нас е огромен проблем, защото от забавено се превръща в неосъществено. А възможността "да се измъкнеш" действа като насърчаващ фактор за всеки следващ нарушител, който си е казал: "На мен няма да се случи."

Къде зимуват раците

Семерджиев се оказа подсъдим, осъждан и издирван по други дела, а веднага след катастрофата отново беше обявен за издирване от полицията. Ден по-късно беше арестуван от специалния екип на СДВР, а в медиите беше разпространен клип от охранителна камера в района на катастрофата, показващ как заподозреният бяга от мястото. Успоредно с това се разбра, че Семерджиев е поддържал близки отношения с временно отстранената полицайка от Първо РПУ Симона Радева, за която се твърди, че му е осигурила стълба, за да се прибере в апартамента си.

Именно чувството на безнаказаност, което хора като Семерджиев демонстрират в България в продължение на години, се оказа в основата на общественото възмущение. Защото върна спомена към 90-те, когато мутрите бяха над закона, а органите на реда - безсилни.

Всички погледи вперени в МВР

Каква е връзката на Георги Семерджиев с МВР е парливият въпрос, който днес всички си задават. Дали наистина е бил свидетел по голямо дело за разпространение на наркотици и се е ползвал със защита? В разцепения джип на Семерджиев бяха намерени амфетамини, което стана причина за още едно обвинение към него - за разпространение на дрога. Но всичко това извади наяве специалните отношения на мъжа с полицаи от районни управления, с които той е контактувал покрай дилърската работа с дрогата.

Има го и интимния момент. Какви отношения може да има младата полицайка Симона Радева с лице от "активния криминален контингент", което е с дебело досие? Наистина ли гаджето на Радева, който също е полицай, се е озовал първи на фаталната катастрофа?!

Само за една нощ "лошата" прокуратура и "доброто" МВР на Бойко Рашков си смениха ролите. Проверка на държавното обвинение трябва да покаже имало ли е чадър над Георги Семерджиев. Да установи кои полицаи с какви свои действия са подпомагали нарушителя.

Такава обеща и Рашков, но бе принуден за признае, че и в неговото ведомство има гнили ябълки.

"Чувствам се унижен, унижен, защото ръководя едно ведомство, в което работи една служителка, за която получавам непрекъснато съобщения. Не съм очаквал служител в МВР да има такъв начин на живот, това не съм дори предполагал", каза Рашков. Но е ясно, че в случая с безнаказаността на Георги Семерджиев се демонстрира проблемът в цялата система. А той хвърля петно върху многобройните добросъвестни, включително на ръководни длъжности служители, които нямат шанс да покажат професионализма си.

Последният пирон в ковчега

Четири са вече обвиненията срещу Семерджиев - за особено тежък случай на причиняване на ПТП (тъй като е довело до смъртта на две млади жени и множество нарушения на Закона за движение по пътищата), за управление на МПС (на 10 юни в Лозенец) след употреба на наркотични вещества - амфетамин и метамфетамини, и за използване на неистински официален документ на 10.06.2022 г. - книжка, фалшифицирана, за да изглежда, че е издадена в Швейцария и за разпространение на наркотици.

Какво предлага законодателят? От "Продължаваме Промяната" и от "Възраждане" внесоха предложения за промени в Наказателния кодекс, свързани с размера на наказанията и глобите за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества. Промените предвиждат, който управлява моторно превозно средство след употреба на от един до три вида наркотични вещества или техни аналози, да се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 500 до 1500 лв. За шофиране след употреба на повече от три наркотични вещества - наказанието е от две до пет години лишаване от свобода и глоба от хиляда до две хиляди лева. Ако деянието е извършено повторно, наказанието достига до шест години лишаване от свобода и глобата - до 3000 лева.  

Предвижда се още, който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта от 1,2 до 1,9 на хиляда да се наказва със затвор от една до три години и с глоба от 400 до хиляда лева. Ако деянието е извършено от водач без книжка, наказанието е от три до шест години затвор и глоба от две до три хиляди лева. Завишават се и глобите, предвидени в Закона за движение по пътищата за шофьорите без книжки - от 1000 до 1500 лева, вместо досегашните от 100 до 300 лева.

Но знаете ли колко българи вярват, че от всички подобни действия ще има някакъв ефект? Едва 12,5%. Огромното мнозинство от 85,6% не вярва, показват данни на Алфа Рисърч. Това означава, че хората у нас много добре осъзнават какво е и какво причинява безнаказаността по пътищата.

Самозабравилият се Семерджиев

Георги Семерджиев е направил толкова нарушения, че явно не се притеснява от това, че ще го застигне наказание според законите на страната. Дали причината е закрила от някъде или душевно разстройство, от което страда, няма значение. Поради една или друга причина той шофира, нарушава, а вече и убива. Дълго време той се крие и се отървава, а това го прави уверен и го тласка към все по-големи изстъпления, коментират психолози.

Проблем на прехода у нас е, че в обществото ни се наложи като поведение това да се държиш просташки и арогантно. Разбира се, подобно поведение често е печелившо и става повод за подражание. Младите хора подражават, държат се така и са "подготвени" да попълнят редиците на тежките нарушители, независимо дали става въпрос за нарушения на пътя или други престъпления. Като добавим към това и факта, че сме комплексирани поради неравенството в обществото и други причини, има малко места, където да избиваме тези комплекси. Справка - смъртоносното поведение на пътя. Сега всичко е в ръцете на законодателите, правосъдието и изпълнителната власт. Позволят ли и тази трагедия да остане само поредна точка от безкрайната черна статистика, рано или късно беззаконието отново ще нанесе удар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай