Неделя,

Кочът избяга. Каква награда получи баш пехливанинът

От: Стандарт, снимка 24родопи -
1951
Кочът избяга. Каква награда получи баш пехливанинът
A
A
A

Внушителният коч, който бе определен за награда за най-добрия борец на традиционния турнир по народни борби в кърджалийското село Кобиляне, е потърсил спасение чрез бягство – скъсал е сезала, с който го е вързал стопанинът му. Според местните хора животното се е уплашилo от многолюдната тълпа.

След като кочът избяга, организаторите решиха да наградят баш-пехливанина с парична награда от 350 лева, пише 24родопи.

Стотици се събраха край тепиха в Кобиляне, за да наблюдават традиционните народните борби, в рамките на селищния празник, възобновен след тригодишно прекъсване поради пандемията от коронавируса.

Голямата награда (350 лева) бе спечелена от 21-годишният европейски шампион Георги Любомиров Иванов, който триумфира с европейската титла на първенството по борба за младежи до 23 г. в Букурещ, Румъния. Във финалната схватка, състезателят на СКБ „Димитровград“, победи с туш след оспорван двубой 25-годишният Драгомир Димов от Хасково.

Георги Любомиров Иванов получи наградата от Джемал Ватансевер, председател на организационния комитет на събора и кмета на Кобиляне Ерхан Изет.

„От малък участвам в турнира в Кобиляне. Идвах тук с покойния ми баща, който ме водеше на много в областта, за да взема участие в народните борби. Хубава традиция. С всяка измината година няма вече кой да ме надвие в България”, сподели след финала Георги Иванов.

Тази година в пехливанските борби в Кобиляне участваха десетки състезатели от Горно Прахово, Стремци, Кърджали, Черноочене, Момчилград, Хасково и Димитровград. По традиция народните борби започнаха със схватки между децата и юношите, след което един срещу друг на тепиха се изправиха мъжете от тежката категория.

Главен съдия на турнира бе Исмаил Юсеинов, европейски и световен шампион по свободна борба. Негови помощници бяха Сабахаттин Расим и Мустафа Фарис, и двамата републикански шампиони по свободна борба.

Всички призьори бяха наградени с парични награди. Спонсори на турнира бяха изселници от района, които живеят в Турция. Кметът на Кобиляне Ерхан Изет изказа своята специална благодарност към спонсорите за финансовата подкрепа.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com