КНСБ каза НЕ! Посочи грешката на Денков

От Конфедерацията няма да отидат да преговарят с премиера в Министерския съвет

КНСБ каза НЕ! Посочи грешката на Денков | StandartNews.com

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед, съобщават от КНСБ в позиция на уеб сайта си.

От Конфедерацията уточняват, че причината да не участват в преговори при Николай Денков е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес.

„Ескалиралото напрежение сред миньорите и енергетиците от въглищните региони през последните дни доказва, че отговорните институции не предприеха нужните действия в необходимите срокове за справяне със социалните и икономическите последици от прехода към нисковъглеродна икономика“, заявяват от КНСБ в позицията и допълват, че всички техни усилия през последните години са били насочени към намиране чрез диалог с правителството и парламентарно представените партии на най-добрите решения за работещите във въглищните региони и за социално-икономическите последствия за страната въобще.

„Уверени сме, че това е пътят при наличие на открити и навременни действия и чуваемост на проблемите и исканията на работниците“, пишат още от синдиката.

По-рано днес премиерът Денков призова партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори. Той се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението. От правителствената пресслужба съобщиха, че министър-председателят очаква представителите на протестиращите днес в 16:00 часа в Министерския съвет, за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай