Ключови данни от НОИ. Добавки за 680 000 пенсионери

За третото тримесечие на годината

Ключови данни от НОИ. Добавки за 680 000 пенсионери | StandartNews.com

От данните на Националният осигурителен институт за третото тримесечие на годината е видно, че близо 680 000 от пенсионерите получават вдовишка добавка от 26.5 на сто от пенсията на починалия съпруг или съпруга. От първи юли догодина този процент се увеличава на 30 на сто.

Осигурителният институт отчита, че 69 000 от пенсионерите с увреждания получават към пенсиите си добавка за чужда помощ от 207 лева, пише БНР. 114 са ветераните от войните, а тяхната добавка към пенсията е 276 лева. Все още 979-има възрастни имат и добавка за старост.

Този бонус бе отменен през 2000 година, но отпуснатите преди това все още се плащат.

За хора, навършили 75 години, се полагат 15 стотинки. За навършилите 80 - 23 стотинки. Това означава, че към края на септември приблизително 100 са били възрастните на около и малко над 100-годишна възраст.

По закона за политическата и гражданската реабилитация, НОИ плаща и добавки на 6352-ма репресирани, а размерът варира между 30 и 50 на сто от средната пенсия за предходната година, като от значение за точния процент е времето, в което тези хора са били в затвори, трудово-възпитателни общежития, или лагери.

Интернираните или изселваните също вземат между 10 и 20 на сто от средната пенсия като добавка.

Най-малко - 5 на сто от тях, е за репресираните висшисти, които са били заставяни да работят по строителни обекти, в чистотата или в селското стопанство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Руский
преди 4 месеца

Паметниците са история господа народни неграмотни управници

Откажи
Знам те
преди 4 месеца

Тия не измряха ли вече с "добавките" по 15 и 23 СТОТИНКИ към още по-"увеличените" им пенсии по 523 лева? Нали това е стратегията: "Намаляване броя на пенсионерите" - ами така е казано в едни интервюта от видни умове на родината ни. Имаше го поствано във ФБ още преди 5 години. Какво правите, че не сте ги унищожили още всичките, та да освободите бюджет за - не, не за дечицата в онкологията или за родната култура - а за бонуси и 13-та заплата за търкащите лакти по бюрата в уважаеми държавни институции? Дайте на старчоците по ОЩЕ 15 СТОТИНКИ месечно - може някой от тях и да оцелее още година време...

Откажи
Варна
преди 4 месеца

Само хвалби - особено от Шалапатова и Асен Василев! И нито дума за коледните добавки. И великденски не са планирани! Можем да смятаме,че по швейцарското правило ще получим по - малко през годината, отколкото ако имаме добавки.

Откажи
Морко
преди 4 месеца

Г-жо Шалапатова...четох,че ще оправяте нередностите със Пенсиите.Преди години и Царя щеше да оправи нещата за 800 дни.Нищо не направи...така ще сте и вие...Дали ще работиш 40 години или 15 години...пенсиите ще са еднакви...тия със 15 годишния стаж са от малцинствата...така си живеят на нашия гръб...Министърката във час ли си?

Откажи
Надя Барнс
преди 4 месеца

Господари на пенсиите, Работих в Кипър 4 години(такъв беше закона тогава) Пенсионираха ме за това време с 144лв. За 20год.в България работа като мед.сестра,дневни и нощни ми дадоха 168лв.пенсия(нещо ме стисна за гърлото)за наказание че съм работила в чужбина Ее благодаря,сега получавам 330.47лв.и не мърда,за нас няма дебели цени,ако не ни харесва да напускаме България!?

Откажи