Ключова среща на Мария Габриел с двама US-посланици. Решенията

Разговаряха за сътрудничеството между България и САЩ в енергийната и транспортна свързаност

Ключова среща на Мария Габриел с двама US-посланици. Решенията | StandartNews.com

Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с посланиците на САЩ в България Кенет Мертен и в Гърция Джордж Цунис, който бе на посещение у нас. Основна тема бе сътрудничеството между България и САЩ по отношение на енергийната и транспортна свързаност. Подчертана бе важността на оста Север-Юг, свързваща Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна.

Във фокуса на срещата бе и подписаната в Ню Йорк и по инициатива на Мария Габриел декларация в подкрепа на регионалното сътрудничество.

„Потвърждаваме общия ни ангажимент да работим заедно за свързаност в инфраструктурата, транспорта, енергетиката, технологиите и иновациите, за да осигурим по-устойчиво бъдещо развитие за страните в региона на Югоизточна Европа. Инициативата „Три морета“ и изграждането на коридор Север-Юг са от стратегическа важност за региона“, заяви вицепремиерът.

Вицепремиерът и двамата посланици обсъдиха също така темите за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение сигурността в Черноморския регион и сътрудничеството между съюзниците в региона.

„Радвам се, че като съюзници в рамките на НАТО и стратегически партньори отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства“, коментира още Мария Габриел.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай