Ключова новина за шофьорите! Кого засяга

Важна промяна от новата година

Ключова новина за шофьорите! Кого засяга | StandartNews.com

Новобранците зад волана, както и джигитите с отнети контролни точки вече ще могат да си извадят шофьорска книжка по ускорената процедура - до 3 дни от приемането на заявлението. Това е заложено в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи, приет днес от Министерския съвет. Целта на въведените промени е улеснение на гражданите.

Вече експресно ще се сдобиват с книжки и току-що издържалите изпита, придобилите умения за нова категория, както и онези, които са си възстановили правоспособността след отнемане на контролните точки.

Друго от предложените изменения е отпадането на задължението за смяна на книжката при промяна на постоянния адрес на населено място в рамките на една област.

В проектозакона е заложена правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност. По този начин ще могат да бъдат използвани като носител на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация.

Предвидена е и възможността при определени условия да бъдат издавани паспорти със срок на валидност до 10 години, както и временна карта за самоличност на лица, на които е постановена присъда, която не е влязла в сила.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай