Петък,

Клепат България, че сме измъчвали бежанци

От: Редактори, сн. БГНЕС Архив -
136
Клепат България, че сме измъчвали бежанци
A
A
A

България отрича публикации в германски и британски медии, че гранични полицаи са малтретирали бежанци, преминали границата с Турция. В Мюнхен българският министър на вътрешните работи Младен Маринов коментира твърдения от журналистическо разследване за лошо третиране на бежанци в България, Унгария и Гърция.

България спазва всички разпоредби, свързани с правата на човека, е заявил вътрешният министър Младен Маринов след разговори с баварския си колега Йоахим Херман в Мюнхен.

„Български гранични служители употребяват сила само в случаите, когато ситуацията го изисква“, е допълнил Маринов и е обяснил, че такава ситуация например е агресия срещу служителите. Помолен да коментира твърденията на разследващите журналисти, баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви:

"За мен е важно политиката на българското правителство за охрана на външната граница на ЕС да отговаря на изискванията на ЕС - да се проверява кой влиза в страната и да го регистрира в системата Евродак".

Съвместно разследване на германската обществена медия ARD, разследващия уебсайт "Коректив" и британския вестник "Гардиън" разкрива, че Европейската гранична служба "Фронтекс" си е затваряла очите пред лошо третиране на бежанци от граничарите на външните граници на Европейския съюз. Репортажът на германската телевизия ще бъде излъчен тази вечер.

Разследването обвинява местните граничари в употреба на сила и заплаха за връщане на мигранти и така се нарушава основното право за търсене на убежище.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички