Сряда,

Клепат България, че сме измъчвали бежанци

От: Редактори, сн. БГНЕС Архив -
A
A
A

България отрича публикации в германски и британски медии, че гранични полицаи са малтретирали бежанци, преминали границата с Турция. В Мюнхен българският министър на вътрешните работи Младен Маринов коментира твърдения от журналистическо разследване за лошо третиране на бежанци в България, Унгария и Гърция.

България спазва всички разпоредби, свързани с правата на човека, е заявил вътрешният министър Младен Маринов след разговори с баварския си колега Йоахим Херман в Мюнхен.

„Български гранични служители употребяват сила само в случаите, когато ситуацията го изисква“, е допълнил Маринов и е обяснил, че такава ситуация например е агресия срещу служителите. Помолен да коментира твърденията на разследващите журналисти, баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви:

"За мен е важно политиката на българското правителство за охрана на външната граница на ЕС да отговаря на изискванията на ЕС - да се проверява кой влиза в страната и да го регистрира в системата Евродак".

Съвместно разследване на германската обществена медия ARD, разследващия уебсайт "Коректив" и британския вестник "Гардиън" разкрива, че Европейската гранична служба "Фронтекс" си е затваряла очите пред лошо третиране на бежанци от граничарите на външните граници на Европейския съюз. Репортажът на германската телевизия ще бъде излъчен тази вечер.

Разследването обвинява местните граничари в употреба на сила и заплаха за връщане на мигранти и така се нарушава основното право за търсене на убежище.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички