Клепат България, че сме измъчвали бежанци

Вътрешният министър Младен Маринов отрича у нас да са малтретирани чужденци

Клепат България, че сме измъчвали бежанци | StandartNews.com

България отрича публикации в германски и британски медии, че гранични полицаи са малтретирали бежанци, преминали границата с Турция. В Мюнхен българският министър на вътрешните работи Младен Маринов коментира твърдения от журналистическо разследване за лошо третиране на бежанци в България, Унгария и Гърция.

България спазва всички разпоредби, свързани с правата на човека, е заявил вътрешният министър Младен Маринов след разговори с баварския си колега Йоахим Херман в Мюнхен.

„Български гранични служители употребяват сила само в случаите, когато ситуацията го изисква“, е допълнил Маринов и е обяснил, че такава ситуация например е агресия срещу служителите. Помолен да коментира твърденията на разследващите журналисти, баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви:

"За мен е важно политиката на българското правителство за охрана на външната граница на ЕС да отговаря на изискванията на ЕС - да се проверява кой влиза в страната и да го регистрира в системата Евродак".

Съвместно разследване на германската обществена медия ARD, разследващия уебсайт "Коректив" и британския вестник "Гардиън" разкрива, че Европейската гранична служба "Фронтекс" си е затваряла очите пред лошо третиране на бежанци от граничарите на външните граници на Европейския съюз. Репортажът на германската телевизия ще бъде излъчен тази вечер.

Разследването обвинява местните граничари в употреба на сила и заплаха за връщане на мигранти и така се нарушава основното право за търсене на убежище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай