Китай покорява тъмната страна на Луната до 2 г.

Китай покорява тъмната страна на Луната до 2 г. | StandartNews.com

Китай планира да изпрати първата сонда до тъмната страна на Луната през 2018 г., което ще е още един важен момент в амбициозната космическа програма на страната, съобщи Ройтерс, цитирайки официални местни медии. Китай започна нова серия лунни проучвания две години, след като направи първото "меко кацане" на Луната от 1976 г. насам с Chang'e-3 и лунохода Jade Rabbit. Предишни космически кораби са наблюдавали далечната страна на Луната, която никога не се вижда от Земята, но нито един апарат не е кацал там. Първите снимки се появяват през 1959 г. Нова сонда Chang'e-4 ще е подобна на Chang'e-3, но ще може да носи по-голям полезен товар, заявил в четвъртък Лиу Жижон, шеф на центъра за лунни изследвания, предаде агенция Синхуа. Космическият апарат ще проучи геоложките характеристики на далечната страна на Луната, казал Лиу.

Напредъкът на космическата програма е била приоритет на лидерите на страната, като наскоро президентът Си Цзинпин призова страната да се утвърди като космическа сила. Досега Китай успява само да повтори успехите на космическите проекти на САЩ и бившия СССР. Пекин има планове за постоянна орбитална станция до 2020 г. и смята да изпрати и космонавти на Луната.

Китай настоява, че космическата й програма е за мирни цели. Въпреки това, министерството на отбраната на САЩ подчертава, че Пекин увеличава космическия си капацитет, заявявайки, че това са дейности, насочени към намаляване възможностите на своите противници да използват космически активи по време на криза. През март китайското правителство заяви, че ще отвори своята изследователска програма на Луната и за частния сектор, а няма да разчита, както преди, само на държавно финансиране, като се надява това да стимулира технологичните иновации.

Агенция Синхуа съобщава, че Китай е изпратил "писмо за намерение за сътрудничество" за най-новата си мисия на други държави в началото на 2015 г., но не е известно дали някоя космическа агенция е проявила интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай