Кирил Маричков: Вкусът на музиката днес е клисав

Въпреки всичко изкуството обединява, категорични са Щуреца, Данчо Караджов и Камен Воденичаров

Кирил Маричков: Вкусът на музиката днес е клисав | StandartNews.com

София. В навечерието на своя 35-годишен юбилей със "Сигнал" Данчо Караджов си спомни драматичните събития от 10 февруари 1982 г. Тогава милицията брутално разтуря концерт на групата в Бургас. В прочутата зала "Изгрев" са се събрали около четири хиляди души, а капацитетът й е едва 800. "Само това беше предпоставка нещо да се случи. Милицията взе охраната в свои ръце, без да й бъде наредено да бие. Униформените просто извадиха палките и решиха да въведат ред. Биха младежите пред очите ни", разказа горчивите спомени фронтменът на групата в "Денят започва с култура" в БНТ1. "Преди това нещата вървяха прекрасно. Спрях концерта и казах, че не сме свикнали да пеем под ударите на милиционерските палки. На другия ден бяхме отзовани в София. Турнето ни беше спряно и една година ни отрязаха главата във всяко едно отношение", припомни Караджов историята. На 27 ноември в зала 1 на НДК, където има място за хиляди фенове на "Сигнал", групата ще отпразнува своите 35 години.

Данчо тегли паралел и с днешната ситуация в страната. "Разликата е, че сега има заповед да се бие, а тогава нямаше", констатира той. "Тогава нямаше нужда от заповед, винаги се биеше", допълни го горчиво-саркастично колегата му Кирил Маричков. Караджов отново поясни, че е разочарован от опитите да се изтъргува името му в различни кампании. Той беше от хората, които подкрепиха гражданската инициатива за сключването на нов обществен договор и за даване кредит на доверие на правителството, гарантиращ прозрачни правила.

"Щурецът" Маричков също се съгласи, че едно време вкусът на времето е бил по-солен, отколкото днес. "Сега съществуват най-различни вкусове - като се започне от по-сладък за определена шепа хора и се свършиш с горчив за други. Средно се получава клисав вкус", полушеговито се изказа Маричков. И даде по-сериозна присъда: "Музиката точно отразява нещата, които се случват наоколо. Не случайно чалгата проби толкова много. Тя отразява най-точно прехода, през който преминахме. Във всичките тези години махалото, което беше в единия край на забрани и цензури, отиде в противоположния. Тоталитарното общество прикрива истината за себе си. Когато то тръгва по пътя на демокрацията и няма изградени демократични навици, т.е. демокрацията не му е в кръвта, тогава се получават такива неща. Но има надежда. Музиката не разделя. Тя обединява хората, които иначе са разделени по политически или икономически причини. Те реагират по еднакъв начин, когато нещо им хареса и когато е истинско. А когато е платено и поръчково, то се усеща." Данчо Караджов подкрепи стария си авер. "Силата на музиката се усеща, когато успееш да зарадваш хората на концерта, да ги накараш да запеят и си тръгват сплотени. Силата на музиката може да сътвори чудеса, може да бутне стени, може да направи един живот по-добър", каза гласът на "Сигнал".

Камен Воденичаров подкрепи двамата в присъдата за настоящето. "Има нещо тъжно в това повече от 15 години да се въртим и да си казваме едни и същи неща. Ако тогава имахме възможността и бяхме по-твърди, сега студентите щяха да си учат уроците и нямаше да протестират. Всички трябва да тръгнем заедно - и бедните, и богатите, и тези, които слушат чалга, и тези, които слушат рок", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай