Килограмите товарят сърцето

Килограмите товарят сърцето | StandartNews.com

Затлъстяването повишава риска от инсулт с 32%

Всеки трети хипертоник е с метаболитен синдром, алармира проф. Светла Торбова

Как да намалим килограмите и да влезем във форма за лятото вълнува всеки. Малцина обаче си дават сметка, че теглото е важно и за здравето ни. Повечето килца натежават директно на сърцето. Затова тази година Световният ден на хипертонията - 17 май, се провежда под призива за повече движение. Как и защо килограмите са важни за сърцето ни, разказва проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония.

Затлъстяването е най-големият рисков фактор за появата на високото кръвно. "Артериалната хипертония често е част от съчетание на антропометрични и метаболитни нарушения, включващи коремно затлъстяване, дислипидемия (нарушен мастен профил), висока кръвна захар", казва проф. Светла Торбова. Всички тези смущения са известни с едно общо име "метаболитен синдром". Този проблем се открива при поне 1/3 от пациентите с високо кръвно. На практика метаболитният синдром увеличава значимо риска за сърдечносъдови усложнения и бъбречни увреждания,

повишава общата смъртност 1,5 пъти

казва проф. Торбова. Хипертонията е около 6 пъти по-честа при хората със затлъстяване в сравнение с тези с нормално тегло. Честотата й е толкова по-голяма, колкото по-висок е индексът на телесната маса. Той представлява теглото в килограми, разделени на височината в квадратни метри. При индекс на телесна маса (ИТМ) под 25 кг/кв. м, което е нормата, честотата на хипертонията е около 15%. При ИТМ над 25 кг/кв.м тя вече е 38% при мъжете и 42% при жените. При ИТМ над 30 кг/кв.м рискът за мозъчен инсулт се повишава с 32%. По-тясна е връзката на коремния тип затлъстяване с артериалната хипертония. Сантиметрите на коремната обиколка, които носят повишен сърдечносъдов риск, за мъже са над 102 см, а за жени - над 88 см, казва проф. Торбова.
Затова още през 2002 г. Световната здравна организация (СЗО) алармира, че епидемията от сърдечносъдовите заболявания е свързана с увеличаването на хората с наднормено тегло и затлъстяване. По официални данни над 1 млрд. от хората по света са с повече килограми от нормалното. Затлъстяването

вече е проблем и сред децата

Всяко шесто дете е със свръхтегло, а в САЩ - 1 от всеки три.
Дебелите българи също се увеличават. По данни на Българското ендокринологично дружество затлъстяване у нас имат 34,93% от населението над 19 г., а наднормено тегло - 38,95%. Това означава, че всеки втори българин (45%) и всяка трета българка (32,4%) между 30-60 г., са с наднормено тегло. Още по-тревожен е фактът, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 г.) са с наднормено тегло или затлъстяване, казва проф. Торбова. Това говори за наличието на влошено здраве и риск от появата на сериозни заболявания като артериалната хипертония, атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, предсърдното мъждене, мозъчният инсулт, сънната апнея, периферните венозни заболявания.
Затлъстяването е следствие на урбанизацията, нездравословния начин на живот, прехранването, намалената физическа активност и психо-социален стрес. Енергийният дисбаланс води до натрупване на излишна мастна тъкан както подкожно, така и около жизненоважните органи - сърце, кръвоносни съдове, бъбреци, казва проф. Торбова. Лек обаче има. И той е в намаляване на килограмите чрез диета и повече движение. Доказано е, че редукцията на килограмите с 10 води до понижаване на систолното налягане с 5 до 20 mm/Hg.

НА 17 МАЙ

Мерят обиколката на корема в 9 града

Измерване на кръвното, коремната обиколка и безплатна консултация ще се проведе в девет града на 17 май. Те са София, Пловдив, Русе, В. Търново, Ст. Загора, Плевен, Бургас, Благоевград и Варна. Освен това на желаещите ще се отчете и предсърдното мъждене със сертифицирана техника. Инициативата се организира от Българска лига по хипертония и Българското кардиологично дружество.

Всеки втори вдига кръвно

Всеки втори българин е с високо кръвно. Честотата на хипертонията у нас е около 55% при средна за Европа 30-45%. От тези 2 млн. хипертоници обаче само 37% са адекватно лекувани. Повишеното кръвно налягане значително увеличава риска за микро- и макроваскуларни усложнения, удвоява общата смъртност и честотата на инсултите, утроява вероятността за исхемична болест на сърцето и ускорява прогресията на диабетната нефропатия, ретинопатия и невропатия. Адекватното лечение удължава живота. Снижението на систолното артериално налягане с 12 mm/Hg за 10 г. спасява от смърт 1 от 11 пациенти, понижава честотата на мозъчния инсулт с 35-40%, на миокардния инфаркт с 20-25% и на сърдечната недостатъчност с 50%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай