Храмовете остават отворени, службите - пред тях

Службите ще бъдат излъчвани по телевизиите и онлайн

Храмовете остават отворени, службите - пред тях | StandartNews.com

В дните на предстоящите светли празници за християните, като Цветница и Великден, храмовете ще останат отворени, но се призовават миряните да останат по домовете си.

Ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб за борба с коронавируса,  разкри как ще се процедира в църквите по време на празниците, които предстоят. По думите на Мутафчийски самите свещеници ще призоват миряните да бъдат по-сдържани в храма.

Също така службите ще бъдат излъчвани по телевизиите и онлайн. "Това е един добър компромис. С голяма благодарност приемаме всичко", заяви той.

Контролът извън църквата е задължение на МВР, обясни Мутафчийски. Думите му бяха потвърдени и от вицепремиера Томислав Дончев.

Светият синод също е притеснен за здравето на своите служители, обясни още той. "В храма всеки мирянин може да си запали свещичка, но службите ще бъдат извън храмовете", поясни отново шефът на щаба.

Относно как ще се процедира с лъжичката по време на причастие, ген. Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев заявиха, че отговарят за светските мероприятия.

Пълна дезинфекция ще има на храмовете, а всички богослужения остават. Това стана ясно малко по-късно от изявление на Светия Синод.

На въпрос ще се използва ли сребърната лъжичка за светото причастие митрополит Киприан отговори: "От светото причастие никой не може да се зарази. Може да се зарази човек от човека, затова трябва да се спазва дистанция".

Всички храмове остават отворени. Ще се използват дезинфектанти, подовете на храмовете ще се почистват, иконите ще се забърсват, местата за сядане ще се почистват на няколко часа, килимите ще бъдат отстранени, напоени стелки с дезинфектанти ще се поставят на входовете на храмовете. Църковните служители ще използват лични предпазни средства - маски и ръкавици.

Опелата ще се извършват на открито, при присъствието само на най-близките. Кръщенетата и венчавките ще се извършват с ограничен брой хора.

Светият Синод отправя молитва за правителството, лекарите, медицинските сестри, магазинерите, служителите на транспорта, и всички които са изложени на риск, заяви митрополит Киприан.

Мерките, които са взети, са до края на извънредното положение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай