Хлороквин ли е вълшебното хапче срещу вируса?

Лекарството е познато срещу малария, Тръмп каза обнадеждаващи думи

Хлороквин ли е вълшебното хапче срещу вируса? | StandartNews.com

Старо хапче против малария може да се окаже ефективно при лечението на COVID-19. Става въпрос за хлороквин - открит през 1934 година от Hans Andersag и принадлежащ към голямата група на лекарствата, известни като антималарици.

Лечението на бизнесменът Кирил Домусчиев включва именно употребата на хлороквин. Това заяви самият той, с живо включване от болницата, където е настанен в момента до пълното му възстановяване.

Бизнесменът сподели още, че преговаря с големи фармацевтични компании, за да закупи лекарството срещу малария, което дава добри резултати при лечение на болни с коронавирус. Той иска да дари големи количества на болниците, тъй като у нас още отпреди година го няма, тъй като е изтеглен от производство.

Използването на хлороквин, в борба с коронавируса дава добри резултати и в Китай, където до скоро бе огнището на заразата.

Президентът на САЩ Тръмп говори за старото лекарство против малария, като един от начините за борба с вируса. Той го нарече потенциалното лекарство за „смяна на играта“.

На брифинг, той заяви, че иска да ускори одобренията на ваксини и лечения за борба с пандемията. Все още няма одобрени лечения, но медицинските изследователи по света изучават няколко широко достъпни лекарства, включително хлорохин, за да видят дали те могат да имат положителен ефект.

Хлорохинът е евтино генерично лекарство, което се използва в продължение на 70 години срещу малария и е показало обещаващи резултати при лабораторни тестове срещу новия коронавирус. Все още обаче, няма достатъчно доказателства за категоричната ефикасност срещу коронавируса.

Производители вече работят по увеличаване на производството, за да се предотврати недостигът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай