"Химко" разпределен на салфетка

Разкритието направи фараонът Иво Недялков

"Химко" разпределен на салфетка | StandartNews.com

Гигантът на химическата промишленост у нас „Химко Враца“ беше разпределен на салфетка. Новината каза фараонът Иво Недялков в интервю за бТВ по повод списъка „Бобокови” с емблематични имена от прехода, срещу които има крупни суми от 30 до 650 милиона в левове и в долари. Втори ден не стихват версиите какво представлява списъкът и какво свързва имената в него. Той бе намерен от прокуратурата на гърба на цветна снимка в дома на Атанас Бобоков при обиските заради аферата с  боклука. Сред имената в списъка има и такива на показно убити бизнесмени като един от шефовете на СИК Стоил Славов.

ВИЖ ОЩЕ: Списъкът “Бобокови“ - три версии

Ясно е докъде стигна всичко след разпределението на „Химко” на салфетка - предприятието го няма, каза Недялков. И потвърди подозренията през последните 30 години, че по време на спорната приватизация е имало водещи предприятия от българската индустрия, набелязани да бъдат приватизирани само и единствено с цел да бъдат ликвидирани, за да се поеме производството им от западни заводи. Чужденци дори подпомагали на „приватизаторите”, за да могат да придобият предприятията и да ги затворят.

Иво Недялков е бизнесмен, чието име по време на прехода не слизаше от страниците на вестниците. До 1989 г. работи за Кинтекс по линия на т.нар. "скрит транзит". През 1992 г. създава "Ист-уест интернешънъл" – едно от първите акционерни дружества след 1989 г, което емитира публични акции и набира огромен за времето си капитал. В края на 1994 г. акциите на дружеството падат и много дребни акционери изгубват вложените пари. "Ист-уест интернешънъл" е една от емблематичните пирамиди на прехода. Недялков е обвинен за присвояване на над 30 млн. щатски долара. Арестуван е от Интерпол в Ница, прекарва 10 месеца в ареста, след което е екстрадиран, за да бъде съден и прекарва над година в български арест. Оправдан е през 2005 г. Първите му милиони са от Андрей Луканов. Недялков разказа как през ноември 1989 година Андрей Луканов събира 150 стопански субекта на среща в сградата на „Раковски” 134, която след това става дом на СДС, и им казва: "Другари, назначавам ви за милионери!". Така Недялков получава лесен кредит от 17 милиона.

Списъкът „Бобокови” вероятно е правен не за един ден, а няколко месеца, може и за няколко години, каза Недялков. Според него имената в списъка издават, че е правен през 2004 г. Ако е така значи имуществото на хората в него е много по-голямо от посочените суми, предположи Недялков.

„Правил го е човек, на когото не му се е налагало да пише често. Правена е някаква рекапитуалция на хора, на които може да се разчита, кои зад граници, кои са тука“, коментира още Недялков. По думите му такива списъци се правят когато се планира финансова схема.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай