Хасан Адемов каза ще се увеличат ли пенсиите

Участието на БСП в управлението нагнети доста сериозни очаквания от гледна точка на социалния вектор, каза депутатът от ДПС

Хасан Адемов каза ще се увеличат ли пенсиите | StandartNews.com

Ще се увеличат ли пенсиите и с колко? Отговор на този въпрос даде социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов в интервю за бТВ.

Участието на БСП в управлението нагнети доста сериозни очаквания от гледна точка на социалния вектор. Очакванията бяха да се повишат доходите, да се преизчислят пенсиите, коментира зам.-председателят на социалната комисия в НС.

За голямо съжаление нещата не се случват по начина, по който бяха представени в предизборната кампания. В българските семейства се настани достатъчно сериозно бедността, в някои от домовете вече мирише и на глад, коментира той.

Д-р Адемов припомни, че официално индексът на инфлацията за март тази година в сравнение с миналата е 12,4%. За хората на минимални доходи инфлацията е над 20 на сто, каза социалният експерт на ДПС.

За разлика от всички европейски страни антиинфлационните мерки в България закъсняха страшно много. Заседават някакви работни и експертни групи, но накрая нищо не може да бъде представено на обществото, каза д-р Хасан Адемов и припомни, че се очаква актуализация на бюджета пред юни.

Универсалното подпомагане – на всички групи, не работи. Трябва да бъдат подкрепени пенсионерите, уязвимите групи, хората на минимални доходи. Но успоредно с това трябва да се подкрепи и бизнесът, защото без растеж инфлацията няма да бъде преборена. Това е най-адекватният механизъм за преодоляване на инфлацията, категоричен бе д-р Адемов.

Той коментира възможностите за заявените от социалния министър Георги Гьоков намерения за още две увеличения на пенсиите – от юли и от октомври.

Министър Гьоков среща съпротивата на Министерство на финансите. Самият той признава, че са нужни 5 млрд. лв. за преизчислението на пенсиите. Но тези цифри нямат нищо общо с тригодишната бюджетна прогноза. Тя  предвижда замразяване на 27 социални плащания, припомни д-р Адемов.

Липсва координация между министрите в кабинета. Анализът – трябва да използваме тази дума често, защото е любима на управляващите, на работната група в социалното министерство предлага десетина варианта за увеличаване на пенсиите. Но големият проблем е, че социалният министър прави предложения, а финансовият не се е произнесъл, коментира народният представител.

Попитан защо се получава така, той отговори: „Зарази липсата на лидерство. Няма човек, който да поеме отговорност. Казаха че умно ще се разпределят парите, че ще върнат в бюджета 8 млрд – пари, откраднати от предишни правителства. Но не виждаме да се възстановяват. Напротив - всяка седмица правителството тегли кредити, каза още д-р Хасан Адемов.

За него особено тревожен е фактът, че зарази липсата на социално-икономически пакет и непоследователната политика на управляващите в населението се създават антиевропейски и антинатовски настроения. Това отравя вратите на популистки партии, каза д-р Адемов. И допълни: „Липсва диалог. Не може диалогът да се вмества в това да се покаже враната на протестиращите.”.

Не само ДПС се готви за предсрочни избори. Виждате протестите, които заливат страната. Нито един от проблемите не е решен, каза още депутатът. И риторично попита: „Какво означава да подпомогнеш с 25 стотинки тези, които зареждат до 50 литва бензин. Този, който кара луксозен автомобил, защо са му тези 25 стотинки.”.

По отношение на заявките на правителството за вдигане на минималната работна заплата социалният експерт на ДПС заяви, че е пред финализиране европейската директива, която позволява поне 50% от средната заплата да бъде оформена като минимална.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай