КАТ затяга примката. Нови камери по пътищата

От утре ще следят за нарушители

КАТ затяга примката. Нови камери по пътищата | StandartNews.com

Затягат контрола по пътищата. 20 нови камери за скорост ще следят за нарушители в страната от утре. Още 4 нови апарата за кръвни изследвания на шофьори, хванати зад волана с наркотици, ще бъдат доставени близките месеци, предаде БНТ.

Така МВР се опитва да реши два проблема - намаляване на "състезателите", които са причина за най-много тежки катастрофи и чакането за кръвните резултати на дрогираните.

Очевидно, но не само завишеният контрол, а и заработването на системата за сигурно електронно връчване водят до скок на санкционираните и съответно събраните глоби.

През последните две седмици са платени глоби за близо 7 милиона и 100 хиляди лева. Можем да го сравним със същия период на миналата година, тогава сумата от събрани глоби е била 4 милиона лева.

Скокът е почти двоен. След като системата за сигурно електронно връчване заработи с целия си капацитет се очаква от снимката на пътя до връчването на електронен фиш на нарушителя времето да бъде около месец - наказанието да се налага бързо и да става все по-неизбежно.

През последната година установените нарушители на пътя са с около 20% повече в сравнение с 2022. Ръст при събирането на глобите обаче се наблюдава от есента, като през декември и януари той става рекорден.

"Като със събираемостта ние отново търсим превенция, тъй като, ако не събираме наложените от нас санкции, чувството за безнаказаност остава", заяви  вътрешният министър Калин Стоянов.

Още от следващата седмица с 20 нови мобилни камери пътните полицаи ще дебнат за нарушители по най-натоварените пътища в страната, както и в участъците, където са регистрирани най-много тежки катастрофи с жертви. А преди началото на активния летен сезон контролът ще бъде затегнат още.

"Съвместно с "Електронно управление" да въведем в експлоатация и възможността камерите на тол системата да могат да измерват и средна скорост. Успоредно с това предстои сключването на договори по общо 4 поръчки за около 290 камери за измерване на скоростта", допълни Калин Стоянов.

За половин година вече са отнети 1500 автомобила на шофьори, хванати с дрога зад волана. За 200 от колите съдът вече е постановил конфискация. Това води до спад на шофьорите, които карат дрогирани от средно 23 до под 10 на денонощие при над два пъти ръст на тестваните.

След купуването на двата нови апарата за кръвни тестове забавянето в експертизите се намалява, но за вътрешния министър това продължава да е проблем.

"Предстои до два месеца, най-много три, да бъдат доставени още 4 такива апарата. И аз съм убеден, че с тези апарати ние максимално бързо ще излезем от ситуацията, в която се намираме, с такива големи забавяния по отношение на експертизите", каза още вътрешният министър Калин Стоянов.

Новите 4 апарата ще бъдат разпределени в градове във вътрешността на страната, така че кръвните проби да не се изпращат за изследвания само в София.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи
Pika
преди 2 месеца

Те от МВР винаги ти го предоставят

Откажи