Касата: Лечението на онкоболни пациентки е осигурено

Касата: Лечението на онкоболни пациентки е осигурено | StandartNews.com

София. Надзорният съвет на Здравната каса взе решение да приеме дарението от фармацевтична фирма „Новартис Фарма Сървиз България" на лекарствения продукт „Афинитор", необходим за лечението на жени в напреднал стадий на рак на гърдата. Дарението обаче е за лечението на онкоболните само за октомври и ноември.

Лекарството „Афинитор" струва над 7000 лв. на месец. Близо 730 хил. лв. ще струва двумесечното лечение на компанията за 50 онкоболни жени . Разходите по продукта за декември обаче трябва да бъдат поети от НЗОК, защото последният месец на годината попада в новия бюджетен период.

Надзорният съвет предлага лекарството да бъде включено в Приложение 19 на Националния рамков договор при преговорите с Българския лекарски съюз за медицинските дейности за 2014 година.

"Все още касата не е получила информация от националния консултант по онкология за бройката на нуждаещите се пациенти", обявиха на извънредното заседание на съвета.

Управителят на НЗОК трябва да осъществи контрол по изпълнението на решението за жизненоважните лекарства и своевременно да информира Надзорния съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай