Капан с цената на тока. КЕВР предупреди за адско поскъпване

Причината е проектозаконът на Закона за енергетика

Капан с цената на тока. КЕВР предупреди за адско поскъпване | StandartNews.com

Голям капан с цената на тока разкри Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът предупреди, че от догодина може да има непосилни за плащане стойности.

Почти месец след като проектозаконът на Закона за енергетика бе пуснат за обществено обсъждане, КЕВР реагира, че важният документ не е добре изпипан и крие риск от неочаквани разходи за домакинствата, пише „Марица”.

В него се предлага пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 година. Комисията обаче сега се сети, че вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел, при настоящата пазарна ситуация, може да доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 г. или отложено най-късно на 1 януари 2026 година. Най-притеснителното е, че първата от заложените промени ще се случи в средата на отоплителния сезон. Януари всъщност е и средата на регулаторния период, в който досега важеше една и съща цена на тока за домакинствата /1юли-30 юни/. Те подчертават, че промяната на досегашния модел следва да се извърши поетапно, под формата на плавен преходен период от най-малко 2-3 години, а не изведнъж.

Според законопроекта до края на тази година ще съществува НЕК в ролята си на обществен доставчик. След това държавната фирма вече няма да има ангажимент да прави микс от електроенергията на тецвете, АЕЦ и ВЕИ за регулирания пазар. По план, в края на 2025 г. се предвижда и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

В ролята на обществени доставчици в преходния период е предвидено да бъдат крайните снабдители на енергия "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-про", които като доставчици на универсална услуга са задължени да снабдяват битовите клиенти и те не са задължени да сменят своя доставчик. В този период цените не би трябвало да пораснат фрапиращо, защото дружествата ще имат право да продават енергия под себестойност и срещу това да ползват компенсации от държавата.

Комисията смята, че премахването на регулирания пазар на едро от 1 януари 2024 г. ще създаде непреодолими трудности най-вече за крайните снабдители за това да си осигурят необходимите им количества електрическа енергия за покриване потреблението на крайните битови клиенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай