Кандидат-кмет на София с коментар за осветлението в столицата

Тъмни са дори най-реномираните части на София

Кандидат-кмет на София с коментар за осветлението в столицата | StandartNews.com

Вероятно София е най-тъмната столица в ЕС. Столичани са свикнали да не виждат къде ходят – не само из паркове и градини, но и по централни и квартални улици. На много от тези места, ако въобще има осветление, то е само от едната страна на улицата и е слабо. Констатациите са на кандидат-кмета от голямата дясно-либерална коалиция Продължаваме промяната, Демократична България и "Спаси София" Васил Терзиев. 

Той отбелязва, че дори и най-скъпите райони в столицата – като този около Докторската градина, улиците са превзети от мрак, а в отсрещния парк родители и спортуващи си светят с телефони, за да виждат къде стъпват. Доказателство за проблема са и активните сигнали в Контактния център на общината – само за уличното осветление те са по 600 всеки ден.

"Ако смятате, че проблемите са поради липса на финансиране – не са. През 2021 г. Столична община е сключила нови двугодишни договори с две фирми – “Лог Сиберия” и “Улично осветление” – за поддръжка и изграждане на ново осветление с прогнозна сума от 88.2 млн. лв. с ДДС. Това е в пъти повече на година в сравнение със сумата от предходния търг – 32 млн. лв. за четири години (2015-2019).

По договорите, сключени през 2021-ва година, реално са изхарчени само 14.4 млн лева, което означава огромна разлика от почти 74 млн. лв. спрямо прогнозната сума от 88.2 млн. лв. с ДДС.

Общината има още един едногодишен договор с общинското дружество “Софинвест” на стойност 760 хиляди лева за поставяне на нови LED лампи. По този договор през 2022 г., по редица големи булеварди в София и на изходите от града, са подменени 3 342 стари натриеви осветителни тела с нови LED такива.

От общината казват, че са пионери в подмяната на лампите и че за 10 години са инсталирали 20 000 LED лампи, а спестената енергия е над 5 000 000 kw/h годишно. Общият брой на лампите в София обаче е близо 95 хиляди и е лесно да се сметне, че с тези темпове на подмяна градът може и да светне след има-няма 20 години.

Какво ще направим, за да може София да „светне“?

Ще прегледаме стриктно сключените договори, ще подготвим тези за следващите периоди по възможно най-прозрачен начин, с точно разписани цели и срокове. Ще инвестираме в енергоспестяващи осветителни тела, които да намалят сметките за ток, но да осигуряват така необходимата светлина на града ни", обещава Васил Терзиев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай