Какво знамение ни носи новата Витлеемска звезда

Небесно чудо преди Рождество: целувка на планетите, която ще наблюдаваме за първи път от 800 г.

Какво знамение ни носи новата Витлеемска звезда | StandartNews.com

* Небесно чудо преди Рождество: целувка на планетите, която ще наблюдаваме за първи път от 800 г.

* Какъв знак са видели влъхвите, накарал ги да тръгнат на път, за да поднесат своите дарове на Младенеца?

А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Къде е Юдейският цар, който се е родил? Защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним...

Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата. И като ги изпрати във Витлеем, каза им: Идете, разпитайте внимателно за детето; и като го намерите, известете ми, за да ида и аз да му се поклоня. А те, като изслушаха царя, тръгнаха си; и, ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и спря над мястото, гдето беше детето.

Матей 2:1-2, 7-9

Ще видим ли отново Витлеемската звезда, посочила пътя на влъхвите към новороденото дете-Бог Иисус Христос? Според някои астрономи, явлението, което ще наблюдаваме на 21.12.2020 г., е същото, което са забелязали мъдреците от Изток – царският съвпад на Юпитер и Сатурн. В най-дългата нощ на годината, дни преди Рождество Христово, двете планети се приближават една към друга в небесен танц, а светлината им озарява нощното небе.

Двата гиганта ще са разделени само с 0,1 градуса и ще са видими от цялото земно кълбо. Гледката ще е уникална, категорични са експертите. Те не изключват, че е възможно двете планети да се виждат като една голяма звезда.

Последният път, когато са били толкова близо, е било на 16 юли 1623 г., но астрономическото събитие вероятно не е било възможно да се наблюдава. Такова сливане е било забележимо с просто око на 4 март 1226 г. Следващата „голяма целувка“ ще е на 15 март 2080 г., според EarthSky .

Това събитие всъщност се случва на всеки 20 г. Особеното тази година е, че планетите са точно една до друга. „Те ще са най-близо от 400 години насам, което не се е случвало от времето на Галилей. Това ни дава усещане за рядкостта на събитието, което не е просто веднъж в живота, а веднъж в историята ни, откакто е направен телескопът", казва Шейн Ларсън, асоцииран директор на Центъра за интердисциплинарни изследвания и астрофизика в Чикаго.

Имайте предвид, че макар двата гиганта да изглеждат близо един до друг, в действителност те са на разстояние от стотици милиони мили, пишат от НАСА. Всъщност Сатурн ще бъде два пъти по-далече от Земята, отколкото Юпитер. За невъоръжено око те ще изглеждат като една ярка звезда. Дори и от аматьорски телескоп обаче може да се видят ясно планетите и някои от техните луни.

Това ли е Витлеемската звезда?

В Светото писание се говори за една необичайна по своята яркост звезда, която е озарила небето преди раждането на Спасителя. Явлението е забелязано от влъхвите – зороастрийски жреци и звездобройци. Те разтълкували, че се случва съдбовно събитие и предприели пътешествие, ориентирайки се само по звездите. Ако събитието беше, че се е родил нов владетел на чужда държава, мъдреците едва ли биха си направили труда да пропътуват разстоянието, за да намерят бебето и да му поднесат своите дарове.

Всъщност онова, което се е случило преди 2020 години, е сложило началото на нова епоха – родил се е Спасителят.

„А всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който каза: "ето, девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил", което ще рече: с нас е Бог“.

Матей 1:22-23

Според астролозите – тогава е започнала нова ера за човечеството – епохата на Рибите. Не случайно рибата е била тайният знак на християните, когато те са били преследвани, казват те. „Люмиер пише в своята книга „Astrologia Mundana“, че при раждането на Иисус е имало съвпад на Юпитер и Сатурн в съзвездието Риби. Сега той се случва във Водолей, което показва началото на новата ера“, казва ученикът на астролога Азарей. Според него най-важна за тази епоха е новата духовност – алтруизъм, хуманизъм, състрадание.

"Не се знае със сигурност каква е била звездата и докато не разполагаме с машина на времето, за да се върнем и интервюираме Матей, няма да разберем!“ , казва пред CNA католическият свещеник Гай Консолманьо, който е астроном и директор на Ватиканската обсерватория. „Важното е да запомните, че Витлеемската звезда е само малка част от разказа в Евангелието на Матей. Смисълът на неговата история не е звездата. Бебето е“, добавя той.

„Витлеемската звезда е отличен пример за събитие, което се случва точно на пресечната точка на християнството и науката, в свят, създаден от Бог, който е избрал да установи природни закони, но въпреки това продължава да изпълнява собствените си цели“, коментира Крейг Честър, съосновател на Института за астрономия в Монтерей.

Версиите

Много са версиите какво точно е било небесното тяло, което е било очакваното знамение за голямото събитие преди 2020 г. Наред с предположенията, векове наред върви и дискусия дали Витлеемската звезда не е просто приказка. Това, което най-често неверниците изтъкват, е разминаването между историческите извори и Светото Писание. Разбира се, има я и другата гледна точка - че историческите извори невинаги са толкова точни, колкото би ни се искало.

Професорът по теоретична астрофизика и космология Грант Матюс от Университета на Нотр Дам в САЩ се е занимавал с този въпрос повече от десетилетие. Проучване на историческите, астрономическите и библейските записи му подсказва, че това събитие е съпроводено от изключително рядко планетарно подравняване. Според летописите, на които се опира Матюс, по това време Слънцето, Юпитер, Луната и Сатурн са били в знака Овен, докато Венера е в Риби, а Меркурий и Марс са в Телец. Според неговите изчисления тази ситуация може да се повтори след 500 000 години.

Влъхвите - зороастрийски жреци от Вавилон и Месопотамия, са известни с познанията си за небесните тела и астрологията. За тях това положение в Овен на Юпитер и Луната е било знамение за раждането на лидер със специална съдба, а Сатурн е символ на раждането, според Матюс.

През Средновековието се е смятало, че най-важните промени се предвещават от съвпада на Юпитер /Кралят на планетите/ и Сатурн /Планетата на справедливостта/. Такъв съвпад е имало в съзвездието Риби през 7 г. пр. Хр. През следващата година към тях се присъединява и Марс. Изчислявайки положението на тези планети, германският астроном Йохан Кеплер прави извод, че Иисус е роден през 6 г. пр.н.е.

През 70-те години на XX век английските астрономи Д. Кларк, Дж. Паркинсън и Ф. Стивънсън представят друга версия. Авторите изследват данни от древни китайски и корейски хроники за необичайни небесни явления в периода от 10 г. пр. н.е. до 13 г. след н.е. Тези източници описват избухване на ярка нова звезда през пролетта на 5 г. пр. н.е. в непосредствена близост до звездата Бета в съзвездието Козирог. Тази свръхнова можела да се види на изток в небето преди изгрев слънце в продължение на 70 дни. Затова британските астрономи са склонни да вярват, че тя е "Витлеемската звезда". Пръв подобна идея лансира известният италиански математик, механик, философ и астролог от XVI век Джироламо Кардано. Той посочва като вероятни кандидати новата звезда, появила се през 5 г. пр. н.е. в съзвездието Орион, или малко по-късната нова, появила се в съзвездието Козирог.

Има и друга версия за Витлеемската звезда - тя се отъждествява с Халеевата комета, чието преминаване през втората половина на 12 г. пр.н.е. също е записано от китайските астрономи.

Италианският художник Джото вижда Халеевата комета през 1301 г. и рисува като нея Витлеемската звезда на картината "Поклонението на влъхвите".

През 1907 г. германският астроном A. Щенцел от Хамбург също предполага, че "Витлеемската звезда" е Халеевата комета.

Тя обаче не е бил толкова рядък феномен, за какъвто Библията говори. Става видима на всеки 75 години, което вероятно е било отчетено от звездобройците. Друго несъответствие е, че кометите обикновено се разглеждат като поличба за зло и лоша съдба от китайците, а вероятно и от маговете-астролози, които в Новия Завет са наречени „мъдри мъже“. Затова е и малко вероятно те да следват подобна звезда.

Разбира се, и тук не липсват конспирации за НЛО. Според някои теории, небесното тяло, което е отвело влъхвите до яслата на Младенеца, е било извънземен космически кораб.

Небесното тяло е ангел Господен

За Витлеемската звезда пише Йоан Златоуст в своя екзегезис от IV век. Той разсъждава по въпроса какво е накарало "персиеца варварин", който няма нищо общо с юдейския народ, да се реши да излезе от своята земя..., и „когато дойде ... в града, който има цар, и започнат навсякъде да заявяват, че има друг цар, освен този, който сега там царува, ще подхвърлят себе си на хиляди смъртни опасности". Св. Йоан заявява още, че астролозите не са в състояние да предскажат по една звезда идването на Божия Син. Освен ако не им е помагал самият Господ. Роденият в Антиохия праведник заключава, че небесното светило е било "разумна сила". "Това вече не е движение на звезда, а някаква напълно разумна сила. Тя нямала свой определен път, но когато трябвало, се спирала и стояла, като се съобразявала във всичко с нуждата на мъдреците. Тя го посочила не от небесната височина, защото в такъв случай мъдреците не биха могли да различат мястото, но за да го посочи, тя се спуснала надолу. Сами знаете, че една обикновена звезда не може да посочи такова малко място, каквото е една пещера, особено пък това, дето лежал Младенецът", отбелязва св. Йоан Златоуст.

Базирайки се на неговото тълкувание, през 11 век архиепископът на Охрид обобщава мненията на дотогавашните отци, че Витлеемската звезда е била всъщност ангел Господен. "Като слушаш за звездата, не мисли, че тя е била една от видимите за нас; не, това е била божествена и ангелска сила, явила се в образа на звезда. Тъй като влъхвите се занимавали с науката за звездите, то Господ ги призовал с това, което било за тях познат знак, подобно на рибаря Петър, когото изумил с множество риби (Лука. 5:5-8) и така го привлякъл към Христа...", е тълкуванието на св. Теофилакт Охридски, пише factor.bg.

„Това прилича на разтърсване на полуспящ човек“

Съвпадът на Юпитер и Сатурн е нещо, което не се е случвало от 800 години. Това потвърждава, че сме изправени пред важен момент, който отваря нова порта за цялото човечество. Ако мотото на отминаващата си година беше “Останете си в къщи”, то това на 2021 г. ще е “Затегнете коланите”, защото ще минем през зони на турбуленция. Това пише д-р Светла Балтова в своята лекция за Портал 12. „Ние вече сме във война, война за човешката мисъл! Тя се изостря през следваща година, защото силите, които искат да спънат човешката еволюция, действат до момента чрез разделението и страха. Време е човек да се освободи от илюзията, в която е вкаран. Всичко, което преживяваме сега, прилича на разтърсване на полуспящ човек, защото той трябва да изпълни призванието си – да се изкачи на следващото стъпало в своята еволюция, както му е предначертано. Да разкъса паяжината на много заблуди, които го отклоняват от пътя на истината“, казва д-р Балтова.

Какво точно е била Витлеемската звезда, вероятно ще остане загадка. Но въпреки че може да няма съгласие за естеството й или дори за действителното й наблюдение преди две хилядолетия, всички могат да се съгласят с посланието, което Коледната звезда възвести:

Слава на Бога във висините. И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение!

Лука 2:14

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай