Понеделник,

Какво става със спецсъдилищата. Говори министър Йорданова

От: стандарт -
474
Какво става със спецсъдилищата. Говори министър Йорданова
A
A
A

Относно подготовката на механизъм, който да позволява независимо разследване на фигурата на главния прокурор, в момента се изчистват детайлите за профила на разследващия магистрат в разговори с Европейската комисия. Това обяви превосъдният министър Надежда Йорданова по БНТ.

Едно от предложенията е това да бъде наказателен съдия, който да поеме временна функция на разследващ главния прокурор и после да се върне на работа в съда. Обсъжда се и възможността кръга от магистрати, които да имат право да водят разследвания срещу главния прокурор, да бъде увеличен, добави тя.

При всички положения магистратът, който би водил разследване срещу главния прокурор, ще се избира на случаен принцип за всеки конкретен случай, а няма да има фигура с определени изрични правомощия.

До дни се очаква законодателните промени за закриването на специализираното правосъдие у нас да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

В голямата си част те съдържат промените в тази посока, приети на първо четене от 46-ото НС, поясни Надежда Йорданова.

Предвижда се заварените дела да останат физически в сградата на специализираните съдилища и да бъдат администрирани съответно от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

Съдиите, които ги гледат в момента, ще бъдат командировани в СГС и САС, за да се избегнат каквито и да е пречки пред доразглеждането им.

По думите на Надежда Йорданова данните от работата на специализираните институции са много ясни – нямаме осъдителни присъди за злоупотреби по високите етажи на властта.

За сметка на това при правосъдния министър са пристигнали идентични случаи за необосновано искане за използване на СРС. И четирите случая обхващат протестите срещу властта през 2020 г. При всеки от тях искането е отправено от специализиран прокурор и утвърдено от специализиран съдия, изтъкна Йорданова.

Подготвят се и конкретни промени за превенция на домашното насилие.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е готова да задейства наново процедура по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев при положително становище от Конституционния съд, че има тези правомощия.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички