Какво става с българина? Тежка прогноза на социолог

България се топи, твърди Димитър Ганев

Какво става с българина? Тежка прогноза на социолог | StandartNews.com

„България се топи“, това заяви за БНР социологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“. Проведено наскоро социологическо изследване на агенцията сочи, че за близо 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“, смята Димитър Ганев.

България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението у нас в края на 2021 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 година, населението ни да е малко над 6 и половина милиона души, алармират експерти.

В България битува дълбок песимизъм за бъдещето на страната и немалка част от аргументите се свързват именно с демографската криза, смята Ганев. Социологът изтъква, че участниците в допитванията на агенцията му, често заявяват че “България умира“, „България няма да я бъде“.

„Демографската криза е част от причините за този дълбоко вкоренен песимизъм в страната. Защото, знаете ли, ако виждате все повече млади хора, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се създават нови и нови неща, тогава вероятно този песимизъм нямаше да е толкова силен. От своя страна песимизмът също влияе на демографските процеси у нас. Това означава, че сме в спирала, което със сигурност не е добра новина”, заключи Димитър Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай