Как шофьорка на такси спаси мъж от измръзване

Зорница единствена попитала бездомника има ли нужда от помощ в мразовитата нощ

Как шофьорка на такси спаси мъж от измръзване | StandartNews.com

В най-студената нощ на февруари млада жена от Варна, която кара таксиметров автомобил, спаси мъж в инвалидна количка от измръзване. 

Сава е диабетик и заради болестта е ампутиран десният му крак. Живее с инвалидна пенсия от 180 лева и сам се бори с трудностите. Остава без дом в началото на февруари и докато търси подслон за зимата, нощува на една от централните спирки във Варна.

“Три дена се борих с институциите, за да разбера къде мога да отида. През това време ми изпратиха три двойки полицаи, които едно и също ме питаха. Искаха данните ми, пък те щели да ми се обадят къде да отида…никой не ми се обади”, разказва Сава Боснов пред БНТ.

Така идва нощта на 11 февруари, когато температурите падат до минус осем градуса и започва да вали сняг. В тази мразовита нощ Сава е на спирката, завит само с едно тънко одеяло.

“Аз измръзвах. Не чувствах нищо от себе си. Цялото ми яке беше обледенено, падаха люспи лед”, разказва мъжът.

Въпреки че покрай спирката минават стотици хора и автомобили всеки ден, никой не обръща внимание на Сава. Освен Зорница, която кара такси през нощта.

“Спрях да го попитам има ли нужда от помощ, защото ми стана много жал. Беше адски студ.  Аз дето за две-три минути разговарях с него, замръзнах, пък той милият беше премръзнал”, споделя тя.

Зорница намира хотел, в който настанява Сава през нощта. Откарва го с таксито и му дава част от заработените пари, за да си плати нощувката.

“Да видиш един човек в невъзможност посред нощ в два часа и да му помогнеш. Това момиче спря и си загуби работата цяла нощ, за да се занимава с мен”, разказва Сава.

“Трябва да сме хора. Предполагам, че някой ден ще ми се върне това нещо, а може и аз да изпадна в това положение. Не се знае”, коментира Зорница Емилова.

Днес Сава е настанен в Общинския приют и ще остане там, докато си намери квартира. Но винаги ще помни непознатата Зорница и думите, които са спасили живота му: “Имате ли нужда от помощ?”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай