Вторник,

Как постъпват на ГКПП с шофьорите с дължими глоби

От: Рачо Рачев -
Как постъпват на ГКПП с шофьорите с дължими глоби
A
A
A

Новата система, която вече работи на граничен пункт "Калотина" и предстои да бъде инсталирана на още 8 ГКПП-та в страната, ще помага на граничните полицаи да проверяват всички автомобили, които влизат и излизат от страната за задължения.

Шофьорите с фишове ще бъдат отбивани встрани и ще имат два часа да платят чрез ПОС терминал.

В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талона, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение.

"Никакви ограничения няма за напускане на страната. Хората, които имат задължения и влезли в сила глоби, нямат правото да шофират", настоя на брифинг комисар Иво Писанов от "Пътна полиция".

По думите му всеки отговоря за извършените от него нарушение и трябва да го плати, в противен случай му се отнема книжката, обясни отново той.

"Ако кара чужда кола и има глоби, също трябва да ги плати. Всички МПС-та и пътниците се проверяват, ако към тях има невръчени електронни фишове", допълни Писанов.

Според него системата не е нова, тя е използвана и досега но по родните пътища.

"Нашите служители извършват същото, както и на пътя, на ГКПП-то се връчват невръчени фишове и се предявяват претенции към шофьорите", поясни той.

По думите му разликата между контрола на ГКПП-та и този по пътищата, е че тук има инсталиран постерминал, и този които има задължения, може да плати глобите, а на пътя това не може да стане, и там директно му се отнема книжката.

Според Писанов при срив на системата – ако не работи постерминалът, този, които дължи глоби, ще трябва да намери начин да си ги плати.

"Глобите може да се платят по банков път, през фирми посредници, през портала на МВР, както и с онлайн банкиране", обясни комисарят.

Той настоя че няма начин водачите да не знаят за нарушенията и глобите, които са им били наложени, по-скоро недобросъвестно избягват плащането им.

Иво Писанов посочи още, че в понеделник или сряда идната седмица системата ще заработи и на другите осем гранични пункта.

"Превантивен е ефектът, който ние очакваме. Гранична полиция няма притеснения, че ще се образуват задръствания в активния летен сезон, който предстои", настоя той.

Към момента се тества, за да разберат дали на границите да има по едно или две гишета за плащането на глобите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички