Понеделник,

Как се влиза в забавачка. Нови правила

От: Стандарт -
939
Как се влиза в забавачка. Нови правила
A
A
A

В София влизат нови правила за прием в детските градини. Затяга се и мярката, ако дете отсъства повече от 30 дни без уважителна причина.

"В края на месец февруари беше приета новата наредба. Тя влезе в сила от 2 март и няколко са новите неща, които са на линия. Първото и най-важното от тях е свързано с адреса, като следва да уточним, че за яслена и първа градинска група децата кандидатстват на един от адресите на своите родители, докато за втора, четвърта и подготвителни за училище кандидатстват със своя адрес. Разликата е, че е увеличен броят на точките и в момента, ако адресът на родителите на детето не е променян в последните над 3 години - това ще носи 5 точки, в последната от 1 до 3 години - 4 точки, и в последната под една година - 3 точки", каза експертът в Дирекция "Образование" в Столичната община Нели Манчева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че става въпрос за постоянния адрес.

"Ако родителите кандидатстват с настоящия адрес - точките съответно са 4,3 и 2. Като увеличихме точките и за административен район. Тоест, ако детската градина се намира на административния район, в който детето или родителите живеят, това вече ще носи 3 точки. Най-важното, за да променим тези точки, беше да гарантираме възможността децата да посещават най-близките детски градини до техния адрес, за да могат бързо и безпроблемно да се движат. Има родители, които предпочитат близка до месторабота, предпочитат да кандидатстват там, но в общия случай смятам, че детето трябва да пътува възможно най-малко", допълни Манчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че родителите имат право да отложат постъпването на детето в яслена група с 60 дни, а в градинска група с 30 дни.

"Това остава непроменено. Но за да премахнем т.нар. тенденция "пазене на място", сме въвели тази мярка, че ако родител не уведоми писмено директора на детската градина в срок от 30 дни за причините за отсъствието - мястото ще бъде освободено, а на негово място ще бъде класирано друго дете. Директорите са подготвени що е то уважителна причина, тъй като те биха могли да бъдат много", коментира още експертът.

Тя призна, че тяхната основна цел е колкото се може повече деца да успеят да се класират в детските градини, както и строителството на такива.

"4 са важните дати, които следва да отбележим. Първата от тях е 27 март, когато ще бъдат обявени свободните места за прием. От 27 до 12:00 ч. на 12 май родителите имат възможност да актуализират данните в семейните профили, или да направят такива. Първото генерално класиране е на 12 май, второто - 26 май и третото - 9 юни. Времето е абсолютно достатъчно, не е нужно да се бърза", добави Нели Манчева.

И поясни, че местата в детските градините няма да са по-малко от миналата година, защото вече 2 нови детски градини вече функционират - една в район "Триадица" и една в "Люлин".

А в края на годината се очаква откриването на нови 7.

"По-големият недостиг е за деца до 3-годишна възраст. Но Столичната община работи и в тази посока. Предстои да бъдат построени няколко самостоятелни детски ясли, но така или иначе винаги търсим баланса както в откриването на ясли, така и на градински групи. Тази година в Столичната община влиза в сила задължителното предучилищно образование за деца над 4-годишна възраст", сподели тя.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com