Как отбелязваме Деня на околната среда

Всяка година Световният ден се провежда с тема, която привлича вниманието върху остър належащ проблем

Как отбелязваме Деня на околната среда | StandartNews.com

Всяка година на 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда. Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 година.

Оттогава събитието се е разраснало до глобална платформа за достигане до хора от всички краища на света и се чества в над 100 държави. Всяка година Световният ден се провежда с тема, която привлича вниманието върху остър належащ проблем, свързан с околната среда. Тази година денят е посветен на възстановяване на екосистемите, разказва Меглена Антонова от "Грийнпийс България".

"Тази тема е свързана със ситуацията, в която се намираме. Реално миналата година - 2020 - показа, че здравето на околната среда е изключително важно, за да може ние като човечество да сме здрави. Тя е свързана и с настояването, когато се възстановяваме от икономическата криза, то да е обърнато и към възстановяването на околната среда", обясни тя, цитирана от БНР.

Антонова допълни, че в последните няколко години у нас се забелязва все по-сериозно отношение към опазването на околната среда.

"Преди пандемията видяхме една доста сериозна вълна от активиране на най-младите хора в нашето общество - тийнейджърите. Смятам, че растат, и в много аспекти наистина младите хора са доста по-осъзнати за тези проблеми от останалите", добави още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай