Петък,

Как действа лекарството срещу COVID-19?

От: Мартина Суботинова -
545
Как действа лекарството срещу COVID-19?
A
A
A

"Занимавам се с лечение на това заболяване с реконвалесцентна плазма и всъщност в нея има антитела срещу вируса. Специално срещу спайк протеина има 40 вида вирусонеутрализиращи антитела. Изoлирането на едно такова антитяло е голямо преимущество. В момента има три фирми, които са направили антитела, като това е нещо като резерва на ваксините", каза хематологът д-р Чавдар Ботев в ефира на Bulgaria ON AIR.

В началото на пандемията от САЩ са инвестирали над $10 млрд. за ваксини и моноклонални антитела, като "имаше презумпция, че ваксините може да не свършат работа и евентуално да трябва да разчитаме на такива антитела, с които да се неутрализира вируса в ранен етап".

"Regeneron е направила 2 такива антитела, като доскорошният президент на САЩ Доналд Тръмп се лекуваше именно с такива. Те първо блокират вируса и след това помагат на клетките сами да го неутрализират при следващ път. Тази фирма - GSK, е новият играч на това поле и специфичното е, че антитялото се натрупва в белия дроб", обясни д-р Ботев.

Хематологът е категоричен, че лекарството трябва да се дава максимално рано, като предназначението му е за хора, които са много рискови.

По думите му ефектът от това лечение е, че 75-80% от хората не стигат до хоспитализация и се намалява смъртността наполовина.

"Лекарството е съвместимо с ваксините и всъщност се дава именно на хората от рискова група, които на са успели да се ваксинират", допълни д-р Ботев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички