Как да познаем, че смартфонът ни е хакнат

Няколко признака може да ни насочат към това, казва експерт

Как да познаем, че смартфонът ни е хакнат | StandartNews.com

Как да познаем, че смартфонът ни е хакнат?

Ръководителят на компанията "Интелектуален резерв" Павел Мясоедов разкри признаци, които могат да показват, че е имало намеса, пише агенция Prime.

За джейлбрейк може да е показател бавната работа на телефона, неговото „замръзване“ и бързото разреждане на батерията. Понякога това показва грешка в кода на злонамерената програма, предупреди експертът.

Такъв софтуер може да стигне до телефона чрез интернет или чрез кабелна връзка към чужд компютър, например при диагностициране на смартфон в неофициален сервизен центърт. Тези програми проникват незабелязано в телефона.

Отначало той може да не показва признаци на хакерска атака, но тя може да бъде посочена от внезапно появили се известия от приложения, банки и социални мрежи. „Например можете да получавате съобщения, че сте влезли в клиентска банка или използвате социална мрежа, докато спите или правите други неща“, обяснява Мясоедов.

Рано или късно работата на притурка, заразена със злонамерен софтуер, ще започне да се прекъсва. За да се предпазите от хакване, препоръчително е да инсталирате приложения само от надеждни източници и да не се свързвате с непознати компютри.

Ако потребителят подозира, че е хакнат, трябва да се обади на горещата линия на производителя или продавача на устройството. Те ще ви кажат къде да диагностицирате и почистите телефона си от злонамерен софтуер, пише Лента ру.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай