Качват бежанците на влакове, ще пътуват в отделни вагони

Малко над 500 са хотелите, заявили желание да участват в програмата за настаняване

Качват бежанците на влакове, ще пътуват в отделни вагони | StandartNews.com

В неделя сутрин започва преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни бази, съобщи БГНЕС. Бягащите от войната ще са в отделни вагони при преместването им, като има възможност за прикачането на допълнителни вагони към влаковите композиции, ако се наложи. Малко над 500 са хотелите, заявили желание да участват в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден, след 31 май. Хотелите, които ще приемат бежанци, са не само по морето, а и в цялата страна.

Бежанците ще се съпровождат от специални служители на МВР и автобуси до гарите, където ще се качват на влакове, а после отново ще се превозват с транспорт до базите за настаняване. Процесът започва в неделя и ще продължи до 1 юни. Общо 7000 души от област Варна са останали за преместване, а първият влак с тях тръгва по направление Варна - София в 10.30 ч. на жп гара Варна.

Около 3000 са намерили работа, а 5000 бежанци ще останат в хотелите, в които досега са били настанени. Все още обаче има бази, които не са готови да приемат бягащите от войната, обясни в събота председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Базите, които не са готови до понеделник, ще бъдат санкционирани, ако до 24 часа не изпълнят изискванията. До момента у нас са влезли 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни, и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай